Hybride 60 tons kraan voor Wagenborg Nedlift

Wagenborg Nedlift heeft via Blue Sky Equipment overeenstemming bereikt met het Chinese XCMG Crane over de levering van ’s werelds eerste hybride 60 tons mobiele telescoopkraan. 

Met deze XCA60_EV kan Wagenborg als eerste kraanbedrijf ter wereld haar klanten volledig emissieloos ten dienste zijn. De nieuwe duurzame machine wordt naar verwachting dit voorjaar afgeleverd en deze zomer in bedrijf genomen. Met deze eerste hybride kraan, waarbij volledig elektrisch kan worden gereden én gehesen, brengt Wagenborg wederom haar duurzaamheidsambities in de praktijk en het past bij haar langetermijnvisie op ondernemen. Ook de markt waarbinnen Wagenborg Nedlift opereert, vraagt steeds meer om duurzame machines.

Hybride systeem

De kraan werkt in principe volledig elektrisch, zowel het rijden tot 30 km/h als het hijsen. Boven die snelheid neemt een dieselmotor de aandrijving van het rijgedeelte over. Hierdoor kan de kraan op het bouwterrein zelf volledig emissieloos zijn werk doen. De accucapaciteit bleek tijdens testen voldoende voor acht uur intensief kraanwerk.

Europese standaard

Als gevolg hiervan heeft Wagenborg in 2019 bij diverse leveranciers de wens geuit voor een hybride machine die seriematig geproduceerd wordt, CE gecertificeerd en TCVT gekeurd is. De XCA60_EV van XCMG, met daarin veel Europese componenten, voldoet vooralsnog als enige aan al deze eisen vanuit de West-Europese markt. Daarbij wordt de kraan afgeleverd met een EN13000 en RDW-keuring, kortom: met recht een wereldprimeur.

Kennis en ervaring

Mr. Hu Yuan, salesmanager EU bij XCMG: “We zijn uitermate tevreden over de ontwikkeling van onze XCA60_EV. Om de perfecte machine te bouwen voor de Europese markt, waren wij afhankelijk van de kennis en kunde van de Wagenborg medewerkers. Zonder hen was het bijzonder lastig geweest deze kraan te ontwikkelen. Wij hopen dan ook dat deze kraan de eerste in een reeks zal zijn.”

DEEL HET