Hyundai: Al 10 miljoen kilometers op waterstof in Europa

Hyundai mag gerust gezien worden als dé pionier op het gebied van Fuel Cell Electric voertuigen. De Koreaanse producent heeft ook in Europa al verschillende trucks rijden met deze techniek, waaronder 48 trucks in Zwitserland. Deze trucks hebben inmiddels al 10 miljoen kilometers afgelegd, volgens de truckbouwer zonder grote technische problemen.

De Hyundai Xcient Fuel-Cell waterstoftrucks rijden voor verschillende Zwitserse vervoerders. In de afgelopen drie jaar en acht maanden legden deze trucks samen 10 miljoen kilometers af, zonder grote technische problemen. Ook zijn er geen incidenten geweest met de trucks. De jaarlijkse impact van de inzet van deze vloot betekent op jaarbasis een enorme vermindering van broeikasgassen. Volgens Hyundai staat die gelijk aan een bos van ruim 500 hectare.

Het gaat om 18 tons bakwagens, meestal in combinatie met aanhangwagens. De trucks worden ingezet voor intercity routes, maar ook voor transporten naar Duitsland. De actieradius op één tankvulling bedraagt 400 kilometer.

Ook in de USA

De Hyundai Fuel Cell Electric trucks, dat zijn dus elektrische trucks met een brandstofcel die waterstof omzet in stroom, rijden ook in de USA. Daar rijden ze met 6x4 trekkers met dubbele tanks achter de cabine, waardoor deze trucks goed zijn voor 800 kilometer actieradius op één tankbeurt.

DEEL HET