Hyundai verscheept eerste 10 waterstoftrucks naar Zwitserland

Een eerste groep van 10 waterstoftrucks van het type Hyundai Xcient is door de Koreaanse fabrikant verscheept naar Zwitserland. Voor het eind van het jaar volgen er nog eens veertig. In 2025 moeten er 1600 van deze trucks aan de Zwitsers geleverd zijn.

Waterstof wordt gebruikt als energiedrager en voorkomt dat er grote en zware batterijpakketten gemonteerd moeten worden, waarvoor vele uren nodig zijn om ze weer op te laden. Volgens Hyundai heeft deze Xcient een actieradius van 400 kilometer bij een GVW van 34 ton en kost het tanken van waterstof hooguit twintig minuten. Dan heb je net weer je pauze op de tacho. Een Zwitsers bedrijf zorgt voor de tankstations, waarvan er in december aanstaande zeven gereed moeten zijn. Dat aantal vertienvoudigt richting het jaar 2025. Er zou gewerkt worden aan een variant met duizend kilometer actieradius. De Xcient heeft zeven tanks van 32 kg die twee brandstofcellen bedienen van 95 kW. 

Andere landen

Hyundai wil de Xcient trucks die op waterstof rijden, ook gaan verkopen in andere Europese landen. De fabrikant denkt daarbij aan Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen en ook de Verenigde Staten. Hyundai wil in 2030 jaarlijks een half miljoen trucks bouwen die waterstof als energiedrager hebben.

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten