In 2035 helft vrachtwagens elektrisch

Onderzoeksbureau Interact Analysis voorspelt in een rapport dat de helft van alle vrachtwagens en bussen die verkocht worden, volledig elektrisch is. Volgens hen gaat deze aandrijving winnen.

Dat dieselmotoren over zo’n 12 jaar aanzienlijk minder populair zullen zijn, is geen verrassing. Interact Analysis verwacht dat hun plek in veel gevallen wordt ingenomen door een elektromotor. Dat betekent dat er in 2035 zo’n 2,5 miljoen elektrische vrachtwagens en bussen worden verkocht. Dat is nogal wat, want momenteel ligt dit aantal nog erg laag. In 2025, dus over ruim een jaar, zullen er pas een half miljoen van verkocht worden.

Voorspellingen

Interact Analysis ziet ook een rol voor vrachtwagens op waterstof. Dit is opvallend, want de meningen zijn hierover verdeeld. Sommige fabrikanten zien hier wel wat in, maar volgens anderen is waterstof inefficiënt. Volgens het onderzoeksbureau is waterstof, via een fuel cell, echter uitermate geschikt voor transport over de lange afstand. Hun aandeel in het geheel is echter maar klein.

Ook andere voorspellingen komen in het rapport voorbij. Zo ziet Interact Analysis nauwelijks een rol voor hybride vrachtwagens. Hiervoor is de aandacht ervoor bij fabrikanten veel te weinig. Dit type voertuig gaat dus niet aanslaan. Wel komen er meer opleggers met e-axles, vooral omdat opdrachtgevers ernaar gaan vragen, zo is de verwachting.

Op dit moment is de prijs van een elektrische vrachtwagen nog een enorm probleem, maar dit gaat verbeteren. Bij elektrische voertuigen is het de prijs van de accu zelf die heel hoog is. Door verdere innovatie en schaalvergroting worden accu’s komende jaren stukken goedkoper, zo voorspelt Interact Analysis.

 

 

DEEL HET