Interreg project van start in Nederland en Duitsland

In Limburg en Noordrijn Westfalen gaat een proefproject van start met elektrische trucks. Samen met de provincies Limburg (NL) en Nordrhein Westfalen (D) presenteerde het projectteam 'electric Green Last Mile' het programma, de truck en de laadinfrastructuur op het Ministerie van Economie, Innovatie, Digitalisering en Energie in Düsseldorf. Truckbouwer Framo onthulde het prototype van de e-truck. Hiervan gaan er zeven in de test rijden, op een GVW van 44 ton.

Het INTERREG-project ‘electric Green Last Mile’ (eGLM) richt zich op zware distributie, in korte rondes van max 150 km in de regio van de Europese logistieke hotspots Venlo (Nederland) en Duisburg (Duitsland). Schoon, stil en milieuvriendelijk transport in real time situaties. Tijdens het hele project zullen de elektrische trucks en laadinfrastructuur worden getest. Dit wordt in samenwerking gedaan met de Hogeschool Fontys en de FH Aachen. De resultaten zullen worden gedeeld om zo bij te dragen aan de versnelling van het verduurzamen van de transportsector.

Transportbedrijven krijgen door deelname in eGLM volgens de projectleiders een voorsprong bij het testen en toepassen van elektrische vrachtwagens en nieuwe logistieke modellen voor een betere beladingsgraad. Daarmee kan de Total Cost of Ownership (TCO) omlaag en de inzetbaarheid omhoog. De eGLM projectpartners zijn actief in de regio Venlo-Duisburg: Samskip, Meulenberg, CTV, Köppen, Große Vehne, Smurfit Kappa, BCTN, LIOF en Fier Automotive & Mobility.

In de loop van 2019 zullen de e-trucks geleverd en in gebruik genomen worden. Ze worden voornamelijk ingezet voor regionaal transport en gaan rijden in de regio Venlo-Duisburg. De laadstations komen op strategische locaties te liggen, aldus de projectleiders. 

DEEL HET