Investeerders houden vertrouwen in Tesla

Met het nieuwe beleid van de stad Utrecht in het achterhoofd en met de steden die al zo'n beslissing namen, wordt de onthulling van de elektrische truck van Tesla op 26 oktober een mijlpaal. Natuurlijk, Mercedes kwam vorig jaar al met de Urban e-Truck en op de IAA liet MAN ook een mooi initiatief zien. Maar op de een of andere manier heeft Tesla de wind mee, wellicht omdat het een 'inbreker' is in een bestaand marktsegment, dat men met volledig nieuw techniek te lijf gaat.  

Echter: we vernemen vaak dat Tesla miljarden verlies maakt en dat het bedrijf de facto ten dode is opgeschreven. Wie niet verder dan de boeken van Tesla kijkt, heeft wellicht een punt. Maar er is iets anders aan de hand. Investeerders hebben veel vertrouwen in Tesla omdat zij dit bedrijf zien als de oplossing voor de problemen waarmee het wegvervoer, wereldwijd, mee kampt. Elektrische trucks worden in hoog tempo meer concurrerend en zijn straks de oplossing voor emissievrij stedelijke distributie, zoals Parijs, Rotterdam  en Utrecht dit voor staan. Verwacht wordt dat in de VS binnen tien jaar de elektrische truck heel gewoon is in het lichte en middelzware segment. Er worden marktaandelen voorspeld van 10 tot 15 procent.

Investeringen in elektrisch aangedreven trucks zullen binnen overzienbare perioden kunnen worden terugverdiend , in elk geval in een periode waarin ondernemers gewend zijn om een truck af te schrijven. Echter de kostenvoordelen zullen veel groter zijn. Tesla zet meteen in op autonoom rijden en daarmee zal het bedrijf zeker een verschil gaan maken.

De truck die Tesla gaat onthullen, zal naar verwachting niet voor 2020 de weg op komen. Het is nog niet duidelijk met welke oplaadtijden rekening moet worden gehouden en wat er gebeurt in geval van defecten of pech onderweg. Ook Tesla is nog helemaal niet toe aan een lange afstandstruck. Dat geldt ook voor andere partijen. Daimler zal de Urban e-truck techniek zeker ook als Fuso en Freightliner op de markt gaan brengen. In de VS hebben de grote firma's onverminderd interesse in de nieuwe techniek en ook de meest verstokte twijfelaars twijfelen niet meer dat binnen een paar jaar elektrische trucks op onze wegen al een stuik gewoner zijn geworden. Tegen die tijd zullen meer steden een emissievrije distributie van goederen in hun binnensteden eisen. 

DEEL HET