Iveco Fuel Cell elektrische truck bijna af

Iveco heeft voor het eerst officiële beelden getoond van een waterstof- elektrische truck. De, op de S-Way gebaseerde truck is uitgerust met een fors langere opbouw, waardoor de waterstoftanks achter de cabine geplaatst kunnen worden.

De aankondiging komt vlak na de bekendmaking van een voorstel van de Europese Commissie dat zero- emissie trucks 90 cm langer mogen zijn in de toekomst. Hierdoor worden waterstof- elektrische trucks mogelijk voor lange afstandtransport in combinatie met standaard 13,60 meter lange opleggers.

De trekker, met een extra lang drie-assig chassis is uitgerust met Bosch is een waterstof- elektrische truck, een zogenaamde FCEV. Dat wil zeggen dat uit waterstof aan boord stroom gemaakt wordt door middel van een brandstofcel. Daarnaast zij er accu’s, want zo’n brandstofcel is vooral goed in het maken van constante stroom. Voor piekvermogens wordt dan de accu aangesproken. De voordelen zijn de grote actieradius tot 800 kilometer, en het snel tanken van waterstof. Dat duurt met 20 minuten ongeveer net zo lang als het tanken van diesel. Dit in tegenstelling tot elektrisch laden, want dan sta je al snel anderhalf uur aan een laadpaal.

Voor de brandstofcel techniek maakt Iveco gebruik van componenten van Bosch. Dit bedrijf omschrijft de toepassing van deze technologie als het begin van een revolutie. Volgens Iveco is de FCEV truck inmiddels klaar voor massaproductie. Wanneer die productie begint wordt overigens niet vermeld.

DEEL HET