Iveco gaat Nikola Tre in Ulm bouwen

De Nikola Tre, de elektrische truck van start-up Nikola die gebruikt maakt van Iveco-techniek, gaat in de fabriek van Iveco in Ulm gebouwd worden. Dat maakte Nikola bekend.

Tijdens de introductie van deze elektrische truck, die naar keuze met brandstofcel (waterstof) of een accupakket besteld kan worden, was er speculatie waar deze nieuwe trekker gebouwd gaat worden. Op dit moment gebruikt Iveco de grote fabriek in Ulm, vroeger de hoofdvestiging van Magirus-Deutz dat later opging in Iveco, voor de opbouw van brandweerwagens en speciale voertuigen voor defensie. Om de fabriek klaar te maken voor productie van de nieuwe generatie trucks, wordt veertig miljoen euro geïnvesteerd, aldus Nikola en Iveco. De bedoeling is om in het eerste kwartaal van 2021 de productie ter hand te nemen.

Toelevering

Andere fabrieken van Iveco moeten zorgen voor de toelevering van componenten. Daarvoor selecteerde Iveco de fabrieken in Madrid, waar de S-Way wordt gebouwd, ook de LNG-versie, en Valladolid. De eerste modellen die in productie zullen gaan zijn een 4x2 en een 6x2 met een accupakket, dus nog niet de waterstofversie. Maximaal zal het batterijpakket goed moeten zijn voor 720 kWh, waarbij volcontinu 480 kW (652pk) geleverd moet worden. De actieradius bedraagt naar verwachting circa 500 kilometer.

Waterstof

Gedurende het jaar 2021 willen Iveco en Nikola dan de waterstofversies van de Tre in de praktijk gaan testen in het kader van het Europees ondersteunde H2Haul project, waarna in 2023 de marktintroductie moet volgen. Dat is dus wat later dan aanvankelijk werd aangekondigd.

Nikola en Iveco

De Nikola Tre is gebaseerd op het Iveco S-Way platformen daarop wordt door Nikola een aandrijflijn gebouwd. Ook alle elektronica tot het infotainment systeem voor de chauffeur aan toe, komen van Nikola. Komende zomer worden prototypes getest. Die zullen op de IAA van september aanstaande te zien zijn.

DEEL HET