Iveco maakt gegevens BEV en FCEV trucks bekend

Iveco heeft de technische gegevens van de nieuwe elektrische, en fuel cell elektrische trucks bekend gemaakt. Eerder maakte het merk al bekend dat deze trucks in Europa niet de Nikola, maar de Iveco badge in de grille krijgen.

De elektrische en waterstof trucks werden gezamenlijk ontwikkeld met Nikola, maar dat merk zal uitsluitend de Amerikaanse markt bedienen. Vandaag gaf het merk de technische details vrij. De Iveco HD BEV, een elektrische versie van de S-Way, krijgt een accupakket van 738 kWh. De actieradius bedraagt daarmee 500 kilometer volgens opgave. De truck heeft een constant vermogen van omgerekend 645 pk en kan in 90 minuten tot 80% opgeladen worden bij 350 kW laders.

De elektromotor is geïntegreerd in de achteras doordat Iveco gebruik maakt van de eerder getoonde FPT achteras. Hierdoor is er veel ruimte aan het chassis voor de accu’s, zelfs op een 4x2 chassis. De start van de elektrische S-Way start nog eind dit jaar.

Iveco HD FCEV tot 800 km

De Iveco HD FCEV is een waterstof- elektrische truck met achter de cabine ruimte voor de waterstoftanks. Daarin kan 70 kilo waterstof worden opgeslagen onder 700 bar druk. Dat is dezelfde druk als bij personenauto’s zoals de Mirai. Tot nu toe werkten waterstoftrucks met 350 bar. De waterstof wordt omgezet in stroom door de brandstofcel, en met die stroom wordt de aandrijflijn van 544 pk gevoed. De 70 kilo waterstof is volgens Iveco goed voor een bereik van 800 kilometer.

Gestroomlijnd front

Naast de extra behuizing achter de cabine voor de tanks kreeg de Iveco HD FCEV ook een nieuwe, aerodynamische voorkant van de cabine.Hierdoor heeft het voertuig verbeterde aerodynamische eigenschappen en kan hij, gebruikmakend van de EU-uitzondering, toch gewoon 16,5 meter lange opleggers trekken.  

Door een andere Europese regel mogen elektrische- en waterstoftrucks 4 ton zwaarder zijn dan voorheen, waardoor het laadvermogen van de fuel cell truck 24,7 ton bedraagt in Europa. De verkoopstart van de HD FCEV is nog niet aangekondigd, maar eind dit jaar gaan de eerste exemplaren naar klanten in Zwitserland, Duitsland en Frankrijk, waarschijnlijk voor een veldtest.

DEEL HET