Kenworth Supertruck 2: de efficiënte stormram

Hij lijkt ontsnapt uit één van de Mad Max-films, de Kenworth Supertruck 2. Het is echter de meest efficiënte vrachtwagen die de Amerikanen ooit hebben gebouwd.

Dit weekend werd hij onthuld op de CES in Las Vegas, het nieuwste prototype van Kenworth. Ruim vijf jaar is er aan gebouwd. Indrukwekkend is hij zeker. Het uiterlijk van een motorhelm maakt hem super-aerodynamisch. Bovendien oogt hij indrukwekkend en agressief. De Kenworth Supertruck 2 doet een beetje denken aan de kogeltreinen van weleer, en dat is geen toeval.

Kleine neus
Kenworth ontwikkelde de Supertruck 2 samen met het Amerikaanse ministerie van Energie (DOE). Het doel was absolute efficiëntie: beter aerodynamica, lager gewicht en minder brandstofverbruik. Dit is namelijk geen elektrische vrachtwagen, maar een hybride. Een elektromotor en de bekende MX11-dieselmotor werken samen, gekoppeld aan een versnellingsbak met 12 versnellingen. Eigenlijk niks radicaals dus, maar de assistentie van de elektromotor en het terugwinnen van remenergie maakte de motor 56% efficiënter.

Het uiterlijk helpt hier natuurlijk ook aan mee. Opvallend bewegen Europese en Amerikaanse truckfabrikanten dezelfde kant op: naar frontstuurtrucks met een kleine neus ervoor. Blijkbaar is dit het meest efficiënt. Kenworth doet er een schep bovenover met een grote gebogen voorruit en een centrale zitpositie. Dankzij de instap halverwege de cabine kan geen optimaal gebruik worden gemaakt van de lengte. Anders dan bijvoorbeeld de Tesla Semi heeft de Kenworth Supertruck 2 wel ruimte voor een bed.

Studiemodel
Uiteraard is de truck voorzien van camera’s in plaats van spiegels. Opvallend zijn de weggewerkte wielen, wat erg goed is voor de luchtweerstand. In Amerika telt de aerodynamica nog meer dan bij ons, omdat men daar harder mag rijden met een truck. De totale combinatie weegt ook 3.500 kilo minder dan een vergelijkbare combinatie. Volgens Kenworth haalt de Supertruck 2 een verbruik van 1 op 5,5. Dit zou een verbetering van 136% zijn ten opzichte van de Kenworth T660, het meest efficiënte model dat het merk nu verkoopt.

Uiteraard gaat de Supertruck 2 niet in productie: het is een studiemodel. De truck laat echter wel iets van de toekomst zien. Langzaam groeien Amerikaanse en Europese vrachtwagens naar elkaar toe, met efficiëntie in het achterhoofd. Misschien dat de regels ooit zo naar elkaar toe komen dat we dergelijke modellen van Kenworth in Europa gaan zien.

DEEL HET