Kia PBV: de toekomst van de bestelbus

Tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas toont Kia zijn visie op het transport van de toekomst: de PBV. Dankzij een modulair concept maken deze voertuigen uitermate goed gebruik van de mogelijkheden van elektrisch rijden.

Kia presenteerde drie verschillende voertuigen die onder het PBV-concept vallen: de PV1, PV5 en PV7. Hiervan gaan we de middelste, de PV5, als eerste zien. Mogelijk al in 2025. De voertuigen zijn niet alleen volledig elektrisch, maar maken ook uitermate gebruik van de mogelijkheden die een elektrisch platform biedt. PBV staat dan ook voor 'Platform Beyond Vehicle'.

Het concept is al even simpel als geniaal: de basis van de PBV is een platform met accu's en motoren met een vaste cabine. De rest van het voertuig is modulair en kan dus naar wens worden opgebouwd. Zo kun je hem voorzien van een gesloten opbouw om goederen te vervoeren. Wil je echter mensen vervoeren, dan wissel je de achterste module om voor eentje met stoelen. Of je wisselt hem met een bak om er een pickup van te maken.

Stadsdistributie
Op deze manier kun je het voertuig op vele manieren opbouwen en gebruiken. De losse module kun je bijvoorbeeld ook ergens neerzetten en gebruiken als foodtruck, winkel of zelfs als mobiele werkplek. Naast de Kia PV5 komt er ook een grotere PV7 en een kleine PV1. Samen vormen deze een complete logistieke keten voor de stadsdistributie.

De laadruimtes van de KIA PBV kunnen voorzien worden van speciale kasten en rekken, die ook modulair zijn. Hierdoor passen ze makkelijk in en op de andere voertuigen. Op deze manier kun je met de grotere Kia PV7 meerdere zendingen naar een stadscentrum vervoeren, om ze ter plekke automatisch over te laden op kleinere PV1's, die vervolgens makkelijk de stad in kunnen.

Uiteraard kijkt Kia ver vooruit: in de toekomst moeten de PBV's verregaand autonoom kunnen rijden, waardoor ze bijvoorbeeld ook een rol als robottaxi of deelauto kunnen vervullen. Uiteindelijk kan zelfs de hele bestuurderscabine verdwijnen, waardoor het platform als volledig autonoom rijdend voertuig kan worden ingezet.

Het concept dat Kia op de CES2024 toont, is zeker niet nieuw. Sinds de elektrische auto weer zijn intrede deed, spreekt men over de mogelijkheden van zo'n skateboard-platform. Kia is echter de eerste autofabrikant die dit helemaal heeft uitgewerkt en daadwerkelijk een serie conceptvoertuigen toont. Hierbij is het extra opvallend dat Kia tot nu toe niet of nauwelijks iets deed met bedrijfsvoertuigen.

DEEL HET