Kotra ziet het zonnig in

Nadat Kotra al zijn gebouwen had voorzien van zonne-panelen, was het tijd om verder te kijken. Het volgende duurzame project was snel gevonden: de opleggers worden nu voorzien van zonnepanelen.

De eerste tien opleggers van Kotra zijn ondertussen voorzien van zonnepanelen. De keuze hiervoor kwam voort uit de wens van Kotra om bij te dragen aan de CO2-reductie. Het bedrijf zag echter een grootschalige overstap naar elektrisch rijden nog niet zitten. Ook in andere alternatieven zag men nog geen toekomst. Zonnepanelen op de opleggers leverde op korte termijn wel milieuwinst op, dus daar ging men voor.

Energiebeheersysteem

De zonnepanelen met de technologie van SolarOnTop moeten zo’n 2.000 liter brandstof besparen per vrachtwagen. Dit staat gelijk aan een besparing van zo’n 7 ton CO2. De zonnepanelen wegen niet veel en zijn erg dun. Een intelligent energiebeheersysteem kijkt wat er het beste met de opgewekte elektriciteit kan gebeuren. Het kan opgeslagen worden in een lithiumaccu van SolarOnTop, of direct gebruikt worden door de oplegger of de trekker.

Een bijkomend voordeel van de zonnepanelen is dat het constant laden van de accu’s van de auto een positief effect heeft op de levensduur ervan. Dit levert een extra kostenbesparing op, maar is ook duurzaam. Bovendien profiteert de chauffeur van het systeem, omdat de standairco nooit zonder stroom komt te zitten. Ook bij nachtritten worden de accu’s overdag opgeladen terwijl de chauffeur zijn rusttijd neemt.

 

 

DEEL HET