Mack huisvuilauto met Wrightspeed turbine

Ook al hebben ze nog geen milieuzones in de VS, Mack heeft toch een huisvuilauto laten bouwen met een Wrightspeed turbine. Net als bij de eerder getoonde Nikola truck, drijft een turbine een generator aan en rijdt de truck elektrisch.

De dieselmotor en de versnellingsbak zijn uitgebouwd en ervoor in de plaats is een compacte gasturbine ingebouwd, inclusief een elektrische aandrijflijn. Wrightspeed bouwde hun revolutionaire aandrijflijn eerder in in een FedEx truck en in een bus in Nieuw Zeeland.

Met deze aandrijving moet een GVW van dertig ton geen probleem en zouden hellingen tot 40% overwonnen moeten kunnen worden. De turbine levert 80 kW vermogen en kan uiteenlopende brandstoffen verbranden, variërend van aardgas tot diesel. De truck is voorzien van een regeneratief remsysteem dat 730 kW remvermogen opwekt.

Van de Mack worden beide achterassen aangedreven via een Geared Traction Drive (GTD). Verder heeft de Mack de beschikking over een Lithium Ion batterijpakket waar ook een plug-in mogelijkheid bij hoort, zodat opgeladen kan worden wanneer de Mack stil staat.

We zijn benieuwd hoe de andere bedrijven binnen de Volvo Group naar deze ontwikkeling kijken. Tot dusverre heeft Volvo Trucks op het gebied van gas en elektriciteit nog weinig laten zien. 

DEEL HET