MAN bouwt opnieuw elektrische truck

Op de IAA in Hannover liet MAN een elektrisch aangedreven concepttruck te zien. Vier jaar geleden zagen we het Metropolis concept, een 26 tons chassis bedoeld voor huisvuil inzameling. Het nu getoonde model noemen ze bij MAN in heel mooi Duits een 'weiterentwicklung', waarbij de bedoeling is dat deze 18 tons trekker die met een citytrailer de stad in gaat.

Als basis dient een 250 kW (340pk) sterke elektromotor die een continu koppel van 2700 Nm genereert. Stuurbekrachtiging, luchtcompressor en airco worden elektrisch aangedreven. Remenergie wordt geregenereerd en de overige energie komt van drie 35,3 kWh Lithium-Ion batterijen, die onder de cabine, voor de vooras geplaatst zijn, daar waar bij een normale MAN TGS de dieselmotor zit. Op die manier behoudt MAN het laadvermogen van de achteras. Omdat de elektrische aandrijflijn inclusief batterijen volgens MAN niet zwaarder is dan een conventionele, dus met dieselmotor en transmissie, blijft het laadvermogen behouden.

Afhankelijk van de inzet kan de elektrisch aangedreven TGS 50 tot 150 kilometer ver komen op zijn drie opgeladen accu's. Bijladen kan altijd, bijvoorbeeld wanneer de chauffeur een pauze inlast.

MAN verwacht dat vanaf 2021 elektrisch aangedreven distributietrucks de gewoonste zaak van de wereld zijn. Het merk verwacht iets eerder elektrisch aangedreven bussen in serie te produceren.  

DEEL HET