MAN focust op Megawatt Charging voor elektrische trucks

Truckfabrikant MAN richtte het afgelopen jaar het samenwerkingsverband Nefton op. Dit staat voor een project waarbij MAN met twee universiteiten en twee ondernemingen met geld van onder andere het Duitse Ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming, onderzoek doet naar het implementeren van laadinfra en dan in het bijzonder Megawatt Charging.

Laadpalen installeren is één ding, maar bij Megawatt Charging is er wel heel veel stroom nodig en hele dikke kabels. Toch richten de partners in dit project zich op Megawatt Charging en is het project uitgebreid om opladen met 3 Megawatt te onderzoeken. MAN wil niet alleen elektrische trucks leveren die 800 km ver kunnen komen zonder bijladen, maar zulke voertuigen ook relatief snel weer kunnen opladen.  Dat vereist hele krachtige laadinfra en heel veel stroom.

Batterij-elektrisch

In een persbericht verklaart MAN sterk gefocust te zijn op batterij-elektrische trucks. Met het project Nefton wil MAN met de vijf partners Megawatt Charging realiseren. Zij ontwerpen een systeem waarbij het opladen van de elektrische truck met veel elektrisch vermogen in relatief korte tijd centraal staat. Daarbij worden alle uitdagingen in kaart gebracht die dit voornemen nu nog in de weg staan. Ook wordt bekeken of laadpalen van het type Megawatt Charging, bi-directioneel kunnen laden. In sommige omstandigheden kan dan de truck elektriciteit ‘teruggeven’ aan de grid.  

3.000 Ampère

Inmiddels willen de partners in Nefton alweer meer. Bekeken wordt of een elektrische MAN kan worden opgeladen met een stroomsterkte van 3.000 Ampère, wat zou neerkomen op het laden van elektrische MAN in een kwartier. Daartoe worden nieuwe laadpalen met 3 Megawatt vermogen ontwikkeld, die getest gaan worden bij Fraunhofer, zeg maar de Duitse TNO.

Met dit project wil MAN toe naar een TGX die een actieradius heeft van 800 km en later dit decennium zelfs duizend kilometer.

 

DEEL HET