MAN hTGX Waterstof truck gaat in productie

MAN gaat als eerste Europese truckproducent een gelimiteerde serie trucks produceren met een waterstof-verbrandingsmotor. De serie van ongeveer 200 exemplaren wordt al dit jaar afgeleverd aan klanten in Duitsland, Noorwegen, IJsland én Nederland, plus een aantal niet-Europese landen.

Waterstof verbrandingsmotor

De ‘MAN hTGX’, zoals het model gaat heten, vormt een emissievrije aandrijfvariant voor speciale toepassingen, bijvoorbeeld voor het vervoer van zware goederen – zoals in de bouw/infra, tank/silo en ADR. De hTGX kan ook een milieuvriendelijk alternatief vormen voor batterij-elektrische trucks voor gebruik in gebieden waar de laadinfrastructuur niet toereikend is en voor regio’s waar al voldoende waterstof beschikbaar is. MAN levert de hTGX in 2024 voor het eerst af aan klanten en gaat de productie vanaf 2025 opschalen. 

Gebaseerd op de D38 dieselmotor

“We blijven ons richten op batterij-elektrische trucks om het vrachtvervoer over de weg CO2-vrij te maken. Dit soort voertuigen bieden op dit moment duidelijke voordelen ten opzichte van andere aandrijfconcepten wat betreft energie-efficiëntie en bedrijfs- en energiekosten. Trucks die worden aangedreven door waterstof-verbrandingsmotoren zijn echter een zeer nuttige aanvulling voor speciale toepassingen en markten, waar Nederland er een van is. We verwachten dat we de overgrote meerderheid van de transportbehoefte van onze klanten het beste kunnen bedienen met trucks met batterij-elektrische aandrijflijnen. Voor speciale toepassingen is waterstofverbranding of, in de toekomst brandstofceltechnologie, een zeer geschikte aanvulling”, verklaart Friedrich Baumann, lid van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus en verantwoordelijk voor Sales & Customer Solution. “De H45 waterstofverbrandingsmotor is gebaseerd op de beproefde D38 dieselmotor en wordt geproduceerd in de motor- en batterijfabriek in Neurenberg. Het gebruik van vertrouwde technologie stelt ons in staat om in een vroeg stadium de markt te betreden en geeft zo een belangrijke impuls aan het uitbreiden van de waterstofinfrastructuur. Met de hTGX hebben we nu een aantrekkelijk product toegevoegd aan ons emissievrije modellengamma.”

Actieradius van ca. 600 km

De waterstofaandrijving is bijzonder geschikt voor speciale transporttaken die een specifieke asconfiguratie vereisen of waarbij er geen ruimte is voor de batterij op het chassis omdat de carrosserie van de vrachtwagen moet worden aangepast. De MAN hTGX biedt een hoog laadvermogen en een maximale actieradius van 600 kilometer in de varianten die in eerste instantie worden aangeboden, de 6x2 en 6x4 met gestuurde naloopas. De gebruikte H45 waterstofverbrandingsmotor heeft een vermogen van 383 kW (520 pk) en een koppel van 2.500 Nm tussen 900-1.300 tpm. De directe inspuiting van waterstof in de motor zorgt voor een bijzonder snelle vermogensafgifte. Met waterstof dat is gecomprimeerd onder een druk van 700 bar (CG H2) en een tankinhoud van 56 kg kan de truck in minder dan 15 minuten worden getankt. Met een uitstoot van minder dan 1 gram CO2/tkm voldoet de MAN hTGX aan de criteria voor een ‘zero-emission vehicle’ volgens de nieuwe geplande CO2-wetgeving van de EU. Begin 2024 beschikte Nederland reeds over 19 heavy duty openbare waterstof tankstations (bron: waterstofnet.eu) en er wordt hard aan uitbreiding gewerkt. 

Een echte MAN

“De nieuwe CO2-regelgeving op EU-niveau classificeert trucks met verbrandingsmotoren op waterstof als emissievrije voertuigen”, licht Dr. Frederik Zohm, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor Research & Development, daaraan toe. “Dit betekent dat dergelijke voertuigen maximaal bijdragen aan onze CO2-vlootdoelstellingen, wat ook de deur opent voor de productie van deze kleine serie als aanvulling op onze batterij-elektrische trucks. Tegelijkertijd profiteren onze klanten in specifieke landen bijvoorbeeld van tolreducties. Bij MAN in Neurenberg beschikken we over de meest innovatieve motortechnologie en we hebben tientallen jaren ervaring met het gebruik van waterstof als brandstof. We maken hier gebruik van en presenteren met de MAN hTGX een truck die in alle opzichten een echte MAN is. De nieuwe waterstoftruck is gebaseerd op de beproefde TG-truckserie en maakt indruk met een maximale kwaliteit en ongecompliceerd onderhoud. We blijven onderzoek doen naar brandstofceltechnologie op basis van batterijtechnologie en waterstof. De H2-brandstoftechnologie is ook in voorbereiding bij MAN. Het zal echter nog enkele jaren duren voordat deze technologie echt marktrijp en concurrerend is.”

 

DEEL HET