MAN komt met elektrisch aangedreven trucks

MAN introduceert de komende jaren volledig elektrische versies van zijn distributietrucks en stadsbussen. De fabrikant uit München werkt daarvoor nauw samen met zijn klanten. Eind 2017 worden de eerste elektrische vrachtwagens overgedragen aan een aantal Oostenrijkse bedrijven, waaronder bierbrouwerijen, supermarktketens en distributeurs. De eerste in serie geproduceerde elektrische MAN-trucks komen in 2021 op de markt.

Volgend jaar al stuurt MAN een testvloot van elektrische bussen de weg op in diverse Europese steden. Hiervoor is de fabrikant samenwerkingen aangegaan met lokale vervoersbedrijven in Hamburg, München en Wolfsburg. De serieproductie van volledig elektrische MAN-bussen moet eind 2019 van start gaan. Twee jaar later volgen volledig elektrische vrachtwagens. MAN ontwikkelt die samen met de Oostenrijkse Council for Sustainable Logistics (CNL). Vanaf eind 2017 gaat een aantal bij CNL aangesloten bedrijven rijden met negen elektrische MAN TGM-modellen: vier 6x4-2‘s met koelopbouw en Frigoblock-transportkoeling, drie trucks met BDF-wissellaadbaksystemen, één met een vaste drankenopbouw en één trekker. De uitkomsten van de praktijktests worden meegenomen in de ontwikkeling van productierijpe elektrovrachtwagens. De eerste in een kleine serie gebouwde MAN eTrucks moeten eind 2018 van de band rollen in Steyr, Oostenrijk.

Lange afstand

Op het gebied van transport over de lange afstand ligt de situatie anders. Volgens Joachim Drees, algemeen directeur van MAN Truck & Bus en MAN SE, blijven dieselmotoren daarin een belangrijke rol vervullen. “Moderne dieselmotoren in vrachtwagens en bussen zijn zeer schoon en stoten weinig CO2 uit”, zegt Drees. “Zoals de accutechniek er nu voorstaat, zie ik geen mogelijkheid om langeafstandstrucks te elektrificeren. Batterijen hebben nog niet voldoende capaciteit, helemaal als je bedenkt dat vrachtwagens zware ladingen moeten trekken.” Toch is MAN op zoek naar alternatieven voor de traditionele dieselmotor. Drie mogelijkheden zijn: motoren op gas, hybride aandrijflijnen en krachtbronnen die gebruikmaken van groene brandstoffen'', aldus MAN, dat tot dusverre nog weinig initiatief op gasgebied heeft laten zien.

MAN eTruck-studiemodellen

MAN heeft enige tijd geleden een tweetal eTruck-studiemodellen gepresenteerd. Zo is er de elektrische trekker, die gebaseerd is op de TGS-modellenreeks. Die heeft een GVW van 18 ton en is bedoeld voor het trekken van enkel- of dubbelassige trailers. De elektrische TGS wordt aangedreven door een 350 kW (476 pk) elektromotor, die zijn koppel van 3.500 Nm via een cardanas doorgeeft aan de achteras. Zijn vier lithium-ionbatterijen (afkomstig van de Volkswagen Group) liggen onder de cabine op de vooras. Op een scherm in de cabine kan de chauffeur het batterijniveau in de gaten houden. De MAN eTruck wint remenergie terug en slaat die als elektriciteit op in de batterijen.

De elektrische MAN heeft net zoveel laadvermogen als de gewone TGS-modellen. Dit komt doordat het verdwijnen van de zware dieselmotor het extra gewicht van de elektrische componenten compenseert. De batterijen kunnen ’s nachts worden opgeladen, maar ook via snelladers als de chauffeur stopt om te rusten of als de vrachtwagen geladen of gelost wordt. Aan de zijkant van de MAN eTruck is plaats voor extra batterijen, waardoor de trekker een actieradius krijgt van ongeveer 130 kilometer.

De tweede MAN eTruck-concept heeft een maximaal tonnage van 26 ton. Hij is gebaseerd op de TGS 6x2 en is technisch vergelijkbaar met de eerder genoemde elektrische trekker. In totaal is er plaats voor twaalf batterijen, onder de cabine en aan de zijkanten van het chassis. Met alle twaalf heeft de eTruck een actieradius van 200 kilometer. 

DEEL HET