MAN ontwikkelt twee typen waterstofaandrijving

Naast de snelle ontwikkeling van de accutechnologie is waterstof (H2) een goede aanvullende optie als alternatieve brandstof voor het langeafstandsvervoer, schrijft MAN in zijn nieuwe roadmap. Volgens dit plan van de Duitse truckfabrikant moeten er volgend jaar al prototypen worden gebouwd in lijn met de huidige ontwikkelingsprojecten. MAN test zowel het gebruik van een brandstofcel als een waterstof-verbrandingsmotor.

“De voordelen liggen voor de hand: enerzijds is deze vorm van elektrische mobiliteit zeer milieuvriendelijk. Brandstofcellen veroorzaken bij gebruik geen schadelijke emissies, de enige uitstoot is waterdamp. Anderzijds is de actieradius van ongeveer 800 kilometer dankzij de stroomopwekking aan boord groot genoeg voor trekkers in het langeafstandsvervoer”, schrijft MAN.

De waterstof-verbrandingsmotor daarentegen biedt dankzij de bekende basistechnologie een betere en robuustere oplossing en kan zo als overbruggingstechniek dienen, aldus MAN dat hiermee hetzelfde alternatief oppert als DAF Trucks.

Voor 2023/2024 zijn praktijkproeven gepland in samenwerking met geselecteerde Beierse klanten. Het doel is om het complete waterstofecosysteem in de transportlogistiek te testen. Als onderdeel van een zogenaamde Beierse vloot wil MAN in een consortiumproject samen met Beierse infrastructuurbeheerders en transportpartners waterstof testen voor gebruik in het lange-afstandsverkeer van goederen. De eerste gesprekken hierover hebben al plaatsgevonden met de Beierse deelstaatregering. Ook is een samenwerking met de universiteiten gepland, zegt MAN.

“Wij nemen onze verantwoordelijkheid ten opzichte van het milieu en de maatschappij zeer serieus en daarom werken we bij MAN Truck & Bus met een maximale energie aan de ontwikkeling van alternatieve aandrijfsystemen”, benadrukt dr. Frederik Zohm, lid van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus en verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling. “Waterstof kan op dit vlak een interessante oplossing zijn, maar dan moet de infrastructuur wel aanzienlijk worden uitgebreid. We leveren graag onze bijdrage door de juiste voertuigen te ontwikkelen - zoals we met onze roadmap laten zien.”

 

DEEL HET