MAN start test e-truck in Wenen (update!)

Truckbouwer MAN start met een praktijktest in de Weense binnenstad met volledig elektrisch aangedreven trucks. MAN werkt hierin samen met een groep van klanten in die stad. Vanaf 2021 wil MAN elektrisch aangedreven trucks in serie produceren.

MAN Truck & Bus en het Austrian Council for Sustainable Logistics (CNL) hebben recent een intentie tot samenwerking ondertekend. Bij die gelegenheid presenteerde MAN tevens de eTruck, een volledig elektrisch prototype van een trekker die ingezet gaat worden voor stedelijk distributietransport. Als onderdeel van de overeenkomst met CNL, een consortium van 15 grote Oostenrijkse retail-, logistiek- en productiebedrijven, gaat MAN vanaf eind 2017 testvoertuigen beschikbaar stellen aan negen bij CNL aangesloten bedrijven die de voertuigen in de dagelijkse praktijk gaan testen.

CNL wil eTrucks vanaf 2020 gaan inzetten voor distributietransport in binnensteden en voorsteden, om een bijdrage te leveren aan het verminderen van schadelijke emissies in steden. “De samenwerking met CNL vormt voor MAN een ideale mogelijkheid om nieuwe technologieën klaar te stomen voor serieproductie met behulp van de praktijkervaring van de negen leden van het consortium (Gebrüder Weiss, Hofer, Magna Steyr, METRO, Quehenberger, REWE, Schachinger, SPAR en Stiegl). 

De testvoertuigen die eind 2017 gaan worden geleverd, zijn trucks gebaseerd op de MAN TGM-serie, met name 6x2-4 trucks voor geconditioneerd transport, met wissellaadbakken en voor de drankendistributie. Maar ook distributietrekkers zijn onderdeel van de testvloot. De trucks hebben een actieradius van honderd kilometer. Voor een drie-assige 26 tons bakwagen wil MAN de actieradius spoedig verdubbelen. Dat zal moeten, teneinde de concurrentie te kunnen bijbenen. Het opladen van de batterijen zou niet langer dan een uur hoeven te duren. Het project in Wenen kost tien miljoen, waarvan de Oostenrijkse regering een derde voor zijn rekening neemt.

MAN Truck & Bus stelde al in 2012 het studiemodel MAN Metropolis voor. Deze volledig elektrische 26-tonner is CO2-vrij en is door zijn lage geluidsniveau bijzonder geschikt voor nachtleveringen in stadscentra. Een ‘range extender’ in het chassis zorgt voor een bruikbare actieradius van 150 kilometer per dag. MAN Truck & Bus presenteerde tijdens de IAA in 2016 een doorontwikkeling van het Metropolis-concept. Dit keer ging het om een volledig elektrische trekker. Het model is gebaseerd op de TGS 4X2 trekker en heeft een toegestaan totaalgewicht van 18 ton en een terreingewicht van 30 ton. Deze MAN City-Truck wordt aangedreven door een 250 kW sterke elektromotor met een koppel van 2.700 Nm. De elektromotor wordt gevoed door drie high-performance lithium-ion batterijen lithium-ion accu’s van de Volkswagen Group. Deze batterijen bevinden zich onder de cabine. Zaken als de airco, stuurbekrachtiging en luchtcompressor functioneren elektrisch. Een recuperatiesysteem zorgt ervoor dat de kinetische energie die vrijkomt bij het remmen wordt opgeslagen in de accu. Daarbij zorgt een managementsysteem voor maximale efficiency. Ook het omzetten van remenergie in elektriciteit (recuperatie) draagt bij aan een zo laag mogelijk energieverbruik.  

 

DEEL HET