MAN zet in op Elektro mobiliteit met eTGE en eTGM

Tijdens de komende IAA in Hannover presenteert MAN volledig elektrische uitvoeringen van de TGE bestelwagen en de TGM truck. De 100% elektrische bestelwagen gaat dit najaar al in productie en wordt meteen al beschikbaar voor klanten. De 26 tons eTGM zal later beschikbaar worden, maar daar konden we inmiddels wél de eerste kilometers mee rijden!

MAN zet in op elektrisch en onderstreept dat door twee elektrische trucks en een stadsbus te presenteren. MAN is volgens eigen zeggen de eerste met een volledig programma aan elektrische voertuigen tussen de 3 en 26 ton GVW.  

De MAN eTGE is de tweelingbroer van de volledig elektrische VW Crafter en de specificaties zijn dan ook identiek. De eTGE heeft een laadvermogen van 1750 kilo en een actieradius die, afhankelijk van de omstandigheden op kan lopen tot 160 kilometer.

Ook de 26 tons eTGM is volledig elektrisch. De truck is voorzien van 12 Lithium Ion accu’s met een capaciteit van 185 kWh. Laden kan gelijkstroom 150 kW, wisselstroom 22/44 kW. Tijdens het rijden recoupereert de MAN energie als de elektromotor als retarder wordt gebruikt. De range bedraagt 180 kilometer, maar dat is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden. Beladingsgraad, hellingspercentages en het gedrag van de chauffeur zijn van invloed op de actieradius. Als je, zoals wij tijdens de presentatie probeert een dragrace te winnen door razendsnel te accelereren dan kost dat heel veel extra energie. Het is echter wel een kick, en wij vragen ons af of die mogelijkheid niet beperkt moet worden. Een dergelijke razendsnelle acceleratie is nergens voor nodig, vreet energie en kan nog gevaarlijk zijn ook.

De elektromotor aan boord levert een vermogen van 265 kW bij 3100 toeren. Dat is zeg maar 360 pk, en dat is meer dan voldoende voor distributie doeleinden. Rijden doet de eTGM voorbeeldig. De bediening is in alle opzichten gelijk aan een diesel en de geluidsproductie is nihil. MAN is er in geslaagd om ook de bijgeluiden de baas te blijven. Immers, hoe stiller een motor hoe meer je andere dingen gaat horen. De drie assige bakwagen is echt fluisterstil, en meer dan wat gezoem komt er niet door in de cabine. De MAN eTGM wordt dit najaar al ingezet bij een aantal klanten voor praktijktesten.

CNG bus

Voor wat betreft de trucks is het bij MAN elektrisch of diesel wat de klok slaat. Van gas is geen spoor te bekennen in het MAN aanbod. Alleen bij de bussen is er een CNG variant, en dan wel een hele nieuwe. De Lion’s City 12G is een fraaie stadsbus die voorzien is van een nieuwe, 9,5 liter CNG motor. Het vermogen bedraagt 320 pk met een koppel van 1400 Nm. Deze milieuvriendelijke MAN stadsbus wordt ook leverbaar met het MAN efficient Hybrid systeem waarbij de stroom wordt opgewekt voor allerlei zaken aan boord van de bus. Dat betekent dat de CNG motor minder hoeft bij te dragen aan de productie van stroom, en dat is dan weer efficienter. Overigens is dat systeem ook leverbaar in combinatie met dieselmotoren, waaronder de nieuwe D15 krachtbron.

DEEL HET