Meer details over de Tesla Semi

Inmiddels sijpelen meer details over de Semi truck van Tesla door op het web. Eerste orders komen binnen en meer details over de truck zelf komen vrij.

Van de bestellingen die Tesla tot dusverre springt die van het Italiaanse Fercam, een grote vervoerder uit Bolzano, eruit. Hij verklaarde dat hij al enige tijd met zijn vaste truckleverancier, Mercedes, probeerde te weten te komen wanneer en hoe het zou lopen met de elektrische truck die het merk liet zien op de IAA van 2016. Omdat een reactie maar uit bleef, heeft Fercam een Tesla Semi besteld. Of die ook daadwerkelijk in Europa de weg op mag is nog even afwachten, de afmetingen zijn nog niet exact bekend. Vanwege het ontbreken van een groot motorblok, kan de neus kort en laag worden gehouden en zou het maar zo kunnen, dat de Tesla Semi niet te lang is en zo maar voldoet aan de verruimde lengtematen met een stroomlijnneus die binnen nu en een paar jaar in de EU is toegestaan.  

Wel staat vast dat in de VS een andere grote Daimler-klant, Wal Mart, een pluk Tesla trucks heeft besteld. Volgens Fercam moet op een aanschafprijs van 250.000 dollar worden gerekend en dat is natuurlijk veel duurder dan wat we gewend zijn. Maar je hoeft geen diesel meer te tanken en de onderhoudskosten liggen stukken lager, zoveel is ook zeker.

Batterijen

Onduidelijk is nog welk type batterij Tesla gebruikt voor de Semi.  Wel weten we dat ze zijn gepositioneerd tussen de voorste as en de tweede as. Ten aanzien van de actieradius geldt dat er een versie is voor 500 mijl, maar ook eentje voor 300 mijl. Duidelijk is dat de inzet in eerste instantie is bedoeld voor kortere ritten en dat de versie voor de lange afstand, dus duizend mijl, nog in voorbereiding is en dat die een grotere cabine heeft.

Netwerk laadstations

Tegelijkertijd met de ontwikkeling en bouw van de eerste trucks, wil Tesla een netwerk van snellaadstations realiseren waar binnen een half uur de batterijen kunnen worden opgeladen voor een rit van 400 mijl. Zit zijn volgens Tesla zogeheten Megachargers waar de elektriciteit 7 cent per kiloWatt kost. Een andere wereld dan de dieselwereld die we nu gewend zijn. De vier elektromotoren van de truck kunnen afzonderlijk worden aangestuurd. Daardoor kan er ook op geanticipeerd wordt dat de macht over het stuur verloren wordt. De truck wordt uitgerust met Enhanced Autopilot waarbij de snelheid wordt aangepast aan het verkeer, warmee aandocken wordt vereenvoudigd en de truck kan zelf in-en uitparkeren. Ook deelnemen aan pelotons of platoons zit al in de software van Enhanced Autopilot ingebouwd.

De TCO ligt volgens Tesla twintig procent lager dan van een vergelijkbare dieseltruck.

Vragen

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, zeker wanneer we bedenken wat we nog niet weten. Dat is het leeggewicht, welk type batterij,  de datum van introductie, waar de truck gebouwd gaat worden, de gewichten van de truck zelf en we weten ook nog niet wanneer de megachargers er komen. 

DEEL HET