Mercedes-Benz Sustaineer: de overtreffende trap van duurzaam

Met de overstap naar elektrische bestelauto’s nemen we noodzakelijke stappen naar een beter milieu. Mercedes-Benz neemt verduurzaming echter nog een stap verder met de Sustaineer: een bestelauto als onderdeel van een nieuw logistiek concept.

De basis van de Mercedes-Benz Sustaineer is de nieuwe eSprinter, de grootste elektrische bestelbus van het merk. Ten opzichte van een bestelauto op diesel biedt dit natuurlijk al significante voordelen op het gebied van uitstoot. De Sustaineer, wat een combinatie is van ‘sustainability’ en ‘pioneer’, gaat nog een stapje verder. Zo zit achter de grille een speciaal modulefilter, die de lucht filters. Zo verbetert de bestelauto actief de luchtkwaliteit, waar hij ook rijdt.

Levenscyclus
De Mercedes-Benz bevat meerdere concepten om de CO2-uitstoot gedurende zijn hele leven te verminderen, zowel bij productie als in zijn werkende leven en daarna. De hele levenscyclus van het voertuig telt mee. Mercedes-Benz gebruikt bijvoorbeeld meerdere onderdelen die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Het dak is voorzien van een zonnepaneel. Nu nog is de Sustaineer een studiemodel, maar ongetwijfeld gaan we zaken hiervan terugzien op productiemodellen.

Bijzonder is ook de verwarming van de Sustaineer. Door bepaalde elementen zoals de stoelen, de deuren en het dashboard te verhitten, heeft de bestuurder het aangenaam warm zonder dat de airconditioning het hele voertuig moet opwarmen. Normaal verdwijnt warme lucht als het portier open gaat, maar de speciale bij de carrosserie geplaatste verwarming en zone-airconditioning houden de temperatuur voor de bestuurder aangenaam. Zeker bij veel in- en uitstappen maakt dit een groot verschil. Desondanks verbruikt het systeem tot de helft minder energie dan de gewone airconditioning.

Nieuw logistiek concept
De Mercedes-Benz Sustaineer is echter onderdeel van iets groters, een nieuw logistiek concept. Hiervoor passen twee speciale containers achterin, die met een speciale lift kunnen worden gelost en geladen. Zo’n container past naadloos in de cargo-bike die door het Duitse Onomotion is ontwikkeld. Samen lossen de Sustaineer en de Ono cargo-bike een grote uitdaging voor de last mile delivery op.

Bij veel logistieke concepten is de overslag van grote naar kleine transportmiddelen een probleem, iets wat de Mercedes-Benz Sustaineer dus handig oplost. De bestelauto fungeert feitelijk als mini-depot, waar goederen op elke locatie en op elk moment overgeladen kunnen worden. In de Sustaineer is ruimte voor twee grote containers, alsook een rek voor kleinere dozen. Het overladen duurt slechts enkele minuten, waardoor zowel de Sustaineer als de cargo-bike weer snel op pad kunnen.

Met de Sustaineer toont Mercedes-Benz verder te denken dan alleen elektrische bestelauto’s. Door zowel rekening te houden met de gehele levenscyclus van het voertuig, alsook met de logistieke wereld waar hij deel van uitmaakt, kijkt Mercedes-Benz verder dan zijn eigen neus lang is. De samenwerking met Onomotion doet denken aan de stap van Renault om zelf cargo-bikes aan te bieden. Fabrikanten zijn duidelijk bezig om verschillende stappen in de logistieke keten op elkaar af te stemmen en te verduurzamen. De Mercedes-Benz Sustaineer toont wat er allemaal mogelijk is als volgende stappen na elektrificatie.

DEEL HET