Mercedes en Volvo ontwikkelen samen

Daimler Truck, moederbedrijf van Mercedes-Benz, is een joint venture gestart met de Volvo Group, eigenaar van Volvo en Renault. Het doel is om een nieuwe technologische basis te ontwikkelen voor de vrachtwagen van de toekomst.

Vroeger draaide een vrachtwagen om de motor. Dat is aan het veranderen: de rol van software wordt steeds belangrijker. Bij personenauto’s zien we al dat dit eigenlijk rijdende computers zijn. De basis van een voertuig wordt gevormd door software. Dit is het software-defined vehicle. Vergelijk het met een telefoon, waarbij de software veel belangrijker is dan het apparaat dat er omheen zit.

Ook truckfabrikanten zien toekomst in het software-defined vehicle voor vrachtwagens. Daimler en Volvo nemen nu de opmerkelijke stap om samen te werken, om zo een voorsprong op te bouwen en  de concurrentie te verslaan. De twee vrachtwagenfabrikanten gaan samenwerken in een joint venture. Deze heeft als doel zowel de software als het hardware-platform te ontwikkelen die de basis vormt van software-defined trucks in de toekomst.

Basis van toekomstige trucks
Door samen te werken willen Daimler Truck en Volvo Group de nieuwe standaard zetten. Zij geloven dat ook bij vrachtwagens software steeds belangrijker wordt, vergelijkbaar met personenauto’s. De digitalisering van voertuigen is even belangrijk als de overgang naar zero-emissie aandrijvingen, verklaarde Martin Daum, CEO van Daimler Truck.

De nieuwe samenwerking gebeurt onder een nieuw bedrijf, waarvan Daimler en Volvo allebei de helft eigenaar zijn. Het hoofdkantoor komt in Gothenburg, Zweden. Het nieuwe bedrijf werkt zelfstandig van beide merken. De technologie die het bedrijf ontwikkeld, gaat wel de basis vormen van vrachtwagens van de toekomst. Niet alleen bij Volvo en Mercedes-Benz, maar bij alle merken, zo hoopt men. Het is de bedoeling dat het digitale platform ook aan andere fabrikanten verkocht gaan worden. Via een eigen ontwikkelplatform kunnen zij de software aanpassen voor eigen gebruik.

Ondanks de nauwe samenwerking tussen Daimler en Volvo gaan we dus geen gezamenlijke modellen zien in de toekomst. De digitale basis kan echter wel grotendeels gelijk worden. Dit hoeft geen slechte zaak te zijn: een gezamenlijk besturingssysteem in alle vrachtwagens biedt veel mogelijkheden tot standaardisering. De samenwerking tussen de twee concurrenten is dan ook een interessante stap.

DEEL HET