Mercedes ontwikkelt organische tractiebatterij

Op de CES in Las Vegas onthulde het Vision AVTR prototype. Daarmee toont Mercedes-Benz een duurzame visie op emissievrije mobiliteit – ook op het gebied van aandrijftechniek. Opvallend is dat er volledig nieuwe accu’s door het merk worden ontwikkeld.

De Vision AVTR beschikt over elektrische aandrijving die is gebaseerd op een nieuw type hoogspanningsaccu. De revolutionaire accutechnologie is voor het eerst gebaseerd op organische celchemie op basis van grafiet, waardoor zeldzame, giftige en dure aardmetalen niet nodig zijn, zegt Mercedes. De elektromobiliteit wordt zo onafhankelijk van fossiele grondstoffen. Een absolute revolutie is ook de recyclebaarheid door compostering, wat een volledige recycling mogelijk maakt. Daarmee onderstreept Mercedes-Benz de grote relevantie van een toekomstige circulaire economie in de grondstoffensector.

Naast een buitengewoon hoge energiedichtheid – in vergelijking met de huidige accusystemen met een dichtheid tot 1200 Wh/liter – overtuigt de technologie ook met een snelle laadcapaciteit met behulp van geautomatiseerde, geleidende laadtechniek. Dit betekent dat de accu in minder dan een kwartier volledig kan worden geladen. De innovatieve technologie maakt ook maximale flexibiliteit met betrekking tot de inbouwruimte mogelijk: met een lokaal minimum van 94 mm past de accu zich optimaal aan het shared space-voertuigconcept aan, waardoor het multifunctionele interieur maximale ruimte biedt. Met een capaciteit van circa 110 kWh maakt de Vision AVTR een elektrische actieradius van meer dan 700 km mogelijk, zegt Mercedes. Door te recupereren tijdens het uitrollen en het remmen, kan de hoogspanningsaccu tijdens het rijden worden geladen met een hoger rendement dan de gangbare systemen en draagt zo bij aan de hoge energie-efficiëntie van het gehele systeem.

Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar het echte potentieel van deze technologie. De Vision AVTR markeert volgens Mercedes een nieuwe belangrijke stap op weg naar duurzame emissievrije mobiliteit in het topsegment.

DEEL HET