Multinationals vragen EU om CO2 reductie

Ikea, Unilever, Nestlé, Heineken, Carrefour en zo nog 36 merken die ook actief zijn in transport, zoals Vos Logistics, alsmede wegvervoersorganisaties, hebben EU voorzitter Jean-Claude Juncker gevraagd een doel te stellen van 24% reductie in CO2 uitstoot in 2025.

Een Europees besluit tot een dergelijk mandaat helpt de sector de gestelde klimaatdoelen te bereiken en besparingen te realiseren tot 7700 euro per truck per jaar, aldus de ondernemingen in hun gezamenlijke brief. Hierin leggen de bedrijven ook uit dat ze zich bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheden, maar dat de ;politiek de juiste voorwaarden zou moeten creëren om tot de gestelde doelen in efficiency te komen ten aanzien van het wegvervoer.

Volgens de bedrijven moet er ook een ambitieus target komen voor het aantal te verkopen zero emission trucks. In 2050 moet het wegtransport geheel emissievrij zijn om de Parijse klimaatdoelen te kunnen halen. Daarom is het volgens de ondernemingen van belang dat er al in de voorstellen van 16 mei rekening wordt gehouden met dit doel door een doelstelling te formuleren aangaande het te verkopen aantal zero emission trucks.

DEEL HET