Nieuw van DAF: De XB en XB electric

DAF Trucks heeft de eerste beelden vrijgegeven van de nieuwe LF, maar die gaat voortaan door het leven als de XB. Uiterlijk verschilt alleen de grille, die nu meer in lijn is met de rest van de nieuwe generatie van DAF. In het interieur zijn wel grote wijzigingen doorgevoerd.

De XB serie omvat distributietrucks in de klasse tussen 7,5 en 19 ton. Naast de diesel versies is er ook de XB electric die voortaan als 12, 15 en 19 tonner leverbaar is. Deze elektrische XD trucks hebben een actieradius tot 350 kilometer en zijn van 20- tot 40% op te laden tussen de 40 en 70 minuten.

LFP batterijen

De e-motor van de XB Electric levert afhankelijk van de specificatie een nominaal vermogen van 120 of 190 kW en een koppel van respectievelijk 950 en 1.850 Nm nominaal (en 2.600 dan wel 3.500 Nm piek). Voor de laagst mogelijke milieu-impact en de hoogste duurzaamheid gebruikt DAF kobalt- en magnesiumvrije lithium-ijzerfosfaat (LFP - Lithium Ferro Phosphate) batterijen met hoge energiedichtheid. De bruto energieopslagcapaciteit varieert van 141 kWh voor het kleinste pakket batterijpakket tot 282 kWh voor het grootste. De XB Electric trucks hebben een actieradius tot 350 uiterst stille en ‘zero emission’ kilometers; voor ondernemers die actief zijn in de stedelijke en regionale distributie is dat meer dan voldoende.

Naast de elektrische truck levert DAF ook de bijbehorende aankoopondersteuning, planningsadvies, training en Paccar opladers. De dieselmotoren zijn de bekende Paccar MX5 en MX7 motoren met vermogens van 170 pk tot 310 pk. De volledig automatische PowerLine transmissie heeft acht versnellingen.

Meer veiligheid

De nieuwe XB serie is, overeenkomstig de nieuwe Europese eisen voorzien van nieuwe ADAS veiligheid systemen. De cabines zijn leverbaar als dagcabine, verlengde dagcabine en als slaapcabine. Helemaal nieuw is het interieur met een zelfde digitale dashboard als de grote broers van de XB.

Ook voor de bouw

Net als bij de XD en XF serie is er ook een variant voor de bouw, namelijk de XBC. Die ‘C’ staat voor Construction. Bij die voertuigen is de bodemvrijheid met 225 mm groter, net als de oploophoek. Net als zijn grote bouwbroers krijgt de XBC ook een zwaardere, stalen voorbumper die kleine schades moet voorkomen. Foto’s van die versie ontbreken echter nog.

DEEL HET