Nieuwe eSprinter: Verder en meer laadvermogen

Mercedes-Benz introduceert de nieuwe eSprinter. Onder de bekende carrosserie staat een compleet nieuw modulair, elektrisch platform waarmee het Duitse merk wereldwijd mee uit de voeten kan.

De nieuwe eSprinter is gebaseerd op een nieuw concept dat uit drie modules bestaat. Deze geven veel vrijheid bij de ontwikkeling en het ontwerp van diverse ombouwvarianten en opbouwversies die voorheen alleen mogelijk waren op de conventioneel aangedreven Sprinter. 

De frontmodule omvat alle hoogvoltagecomponenten en kan als vanouds worden gecombineerd met de modelvarianten, ongeacht de wielbasis en accugrootte. De module voor de geïntegreerde hoogvoltagebatterij bevindt zich in de bodem, om ruimte te besparen. De plaats van de batterij tussen de assen resulteert samen met de robuuste batterijbehuizing in een laag zwaartepunt, wat een positieve invloed heeft op het rijgedrag en de rijveiligheid verhoogt. De derde pijler van het modulaire ontwerp is de module aan de achterzijde met de elektrisch aangedreven achteras. Volgens het principe van de gemeenschappelijke onderdelenstrategie wordt deze gebruikt in alle varianten van de nieuwe eSprinter. 

De marktintroductie van de nieuwe eSprinter betreft een gesloten bestelwagen in de verlengde uitvoering en met een hoog dak. Hij is uitgerust met de grootst beschikbare batterij, met een bruikbare capaciteit van 113 kilowattuur, het laadvermogen bedraagt 14 kubieke meter en hij heeft een toegestaan bruto voertuiggewicht van maximaal 4,25 ton. Andere modellen, waaronder chassis cabines volgen later. 

De elektrische actieradius, gebaseerd op een WLTP-cyclus simulatie, gaat maximaal 400 kilometer bedragen. De gesimuleerde actieradius op basis van de WLTP-stadscyclus komt uit op maximaal 500 kilometer. De actieradius maakt deze bestelwagen ook perfect geschikt voor langere ritten.  

De elektrische aandrijflijn (eATS)

De belangrijkste componenten van de eATS-unit in de nieuwe eSprinter zijn twee nieuwe ontwikkelingen: de efficiënte motor en de innovatieve elektrische achteras, die beide voor het eerst worden toegepast in een elektrische bestelwagen van Mercedes-Benz.

De synchrone motor met permanente magneet (PSM), die slechts ongeveer 130 kilogram weegt, wordt gekenmerkt door een bijzonder hoog rendement en een geoptimaliseerd warmtebeheer. De motor is verkrijgbaar in twee vermogensniveaus, met een maximum vermogen van 100 of 150 kilowatt en levert een koppel van maximaal 400 newtonmeter. 

De elektrisch aangedreven achteras maakt naast de klassieke gesloten bestelwagen ook open modelvarianten mogelijk. Voor de klant levert dit voordelen op met betrekking tot ombouw en opbouw, voertuiglengtes (A2 en A3), maximaal bruto voertuiggewicht (tot 4,25 ton) en aanhangerbelasting (tot 2 ton). 

Verschillende accupakketten 

Klanten kunnen bij de nieuwe Mercedes-Benz eSprinter kiezen uit drie verschillende batterijpakketten, afhankelijk van hun individuele behoeften op het gebied van actieradius en laadvermogen: 56, 81 of 113 kWh. Dankzij de lithium/ijzerfosfaat (LFP) celchemie zijn de accuvarianten vrij van kobalt en nikkel, terwijl actief warmtebeheer zorgt voor maximale efficiëntie.

Zoals alle Mercedes-Benz eVans kan de nieuwe eSprinter zowel met wisselstroom (AC) als met gelijkstroom (DC) worden opgeladen. De boordlader, die de stroom in de auto omzet bij het laden met wisselstroom, bijvoorbeeld bij een wallbox, heeft een maximaal vermogen van 11 kilowatt. De nieuwe eSprinter kan bij snellaadstations met maximaal 115 kilowatt worden opgeladen. Voor klanten betekent snelladen dat opladen van 10 tot 80 procent van de volledige capaciteit ongeveer 28 minuten duurt voor de 56 kWh-accu en ongeveer 42 minuten voor de 113 kWh-accu.

Hey Mercedes! 

Net als de personenauto’s van dit merk heeft de eSprinter ook de Mercedes-Benz User Experience (MBUX) met de nieuwste softwaregeneratie. Tal van functies en diensten maken het dagelijks leven met een elektrische bestelwagen gemakkelijker voor klanten.

Navigatie met ‘Electric Intelligence’ zorgt voor de grootst mogelijke planningszekerheid. Het systeem toont bijvoorbeeld de actuele actieradius in real time, afhankelijk van de actuele verkeerssituatie en de topografie van de route. Het berekent ook de best mogelijke laadstrategie om zo snel mogelijk op de bestemming te komen, of om de gewenste laadtoestand (SoC) op de bestemming te hebben. Authenticatie bij het laadstation verloopt eenvoudig via MBUX, met betaling via Mercedes me. Andere hoogtepunten zijn een hoger prestatieniveau, uitgebreide personalisatiemogelijkheden en optimalisaties van de ‘Hey Mercedes’ spraakassistent.

 

DEEL HET