Nieuwe V-klasse van Mercedes-Benz

Mercedes komt met een vernieuwde V-klasse. Dat is het luxe broertje van de Vito maar de ervaring leert dat in Nederland meer dan de helft van de V-klasses op grijs kenteken wordt afgeleverd. Meestal is dat in dubbel cabine uitvoering.

De V-klasse onderscheidt zich ten opzichte van de Vito met veel meer comfort, een fraaier dashboard en een schier oneindige lijst van luxe, comfortverhogende opties. De vernieuwde V-klasse heeft een aantal fraaie nieuwe details waarvan de nieuwe grille het meest in oog springt. Die grille is er in verschillende versies, van de relatief basic versie met de brede ondergrille via de met chroom omlijste ondergrille tot en met de AMG look. Die laatste heeft de bekende ‘Diamond look’ uit de luxe personenwagens van het merk met de ster. Verder zijn er grotere wielen tot 19 inch en een over de top luxe interieur met massage stoelen achterin.

Het grootste nieuws zit echter onder de motorkap. De V6 krachtbron verdween om plaats te maken voor de nieuwe twee liter viercilinder OM654 krachtbron. Deze Euro6D motor levert 190 pk en een koppel van 440 Nm. In  het topmodel, de V300 levert dezelfde krachtbron maar liefst 239 pk en een koppel van 500 Nm. Daarbij komt ook nog eens een extra bonus van 30 Nm tijdens het accelereren. Een echt bommetje dus! Overigens is de OM654 niet nieuw. Deze motor staat ook in de huidige E-klasse van dit merk.

De meeste componenten die te maken hebben met het reduceren van de uitstoot zijn bij de nieuwe motoren direct aan het blok bevestigd. Daardoor wordt het een relatief compacte technische unit die eenvoudiger in te bouwen is. Een heel nieuw verbrandingsproces met getrapte uitsparingen in de verbrandingskamers en een dynamisch systeem van uitlaatgas recirculatie met nabehandeling van de uitlaatgassen zorgt voor een lager verbruik en een lage uitstoot. Mercedes heeft extra aandacht besteed aan het omkapselen van de verschillende componenten waardoor er weinig warmteverlies ontstaat.  Nieuw is dat de V-Klasse voortaan geleverd kan worden met de geavanceerde 9G-Tronic automaat. Verder heeft de nieuwe V-klasse standaard achterwielaandrijving. Vierwiel aandrijving is een optie.

Prijzen zijn nog niet bekend gemaakt maar de nieuwe V-Klasse is vanaf maart te bestellen. Drie maanden later zullen de eerste exemplaren bij de dealers arriveren.

 

DEEL HET