Nieuwe, vloeistofgekoelde laders voor Albert Heijn in Zaandam

Bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam worden nieuwe laders geplaatst die elektrisch aangedreven sneller kunnen opladen. De laders betrekken hun elektriciteit van de vele zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum aldaar.

De nieuwe installatie wordt geleverd in het kader van een proef die Albert Heijn uitvoert samen met Peter Appel, Simon Loos DAF Trucks, VDL Groep, Heliox en TNO om te ervaren wat en hoe elektrisch aangedreven distributiewerk vereist. Ook de overheid is aan boord, het project wordt uitgevoerd in het kader van de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTi).

VDL heeft onlangs een extra lader van Heliox geïnstalleerd en Heliox modificeerde twee bestaande laders met een zogeheten ‘smart switch alsmede twee vloeistofgekoelde laadpalen met vloeistofgekoelde kabels en stekkers.

Half uur winst

Met de nieuwe techniek proberen berokkenen de oplaadtijd van de batterijen van de DAF trucks te verlagen. Daardoor hoeft de planning van Albert Heijn alleen rekening te houden met het laden van de trailer en niet ook nog eens apart met het laden van de batterijen van de truck. Dit laatste kon tot nu toe met de oude systematiek tot 70 minuten duren. Volgens Heliox wordt er in het proces uitsluitend gebruik gemaakt van hernieuwbare energie.  

DEEL HET