Nieuwe Volkswagen Transporter

Volkswagen heeft aan de vooravond van de IAA Transportation de nieuwe Transporter onthuld. De bestelwagen wordt leverbaar met naar keuze een dieselmotor, als plug-in hybride of volledig elektrisch. De nieuwe Transporter is iets langer en breder geworden, maar blijft onder de twee meter hoogte. Verder is er een bredere keuze aan carrosserievarianten dan voorheen.

Het is algemeen bekend dat de nieuwe Transporter samen met Ford is ontwikkeld, en van de zelfde productielijn loopt als de Transit Custom. De overeenkomsten zijn dan ook duidelijk. Wel heeft VW een heel nieuw front ontwikkeld wat duidelijk een VW uitstraling heeft. In het interieur is alles echter, afgezien van het stuurwiel vrijwel gelijk tussen de twee bestelwagens. Op de IAA Transportation in Hannover, waar de nieuwe VW Transporter zijn debuut maakt was Ford nadrukkelijk aanwezig met grote billboards met de tekst DER Transporter, met een foto van de Ford Transit Custom. Grappig, maar eigenlijk een beetje een rare actie als je weet dat de bestelwagen in een hechte samenwerking tussen de twee merken werd ontwikkeld.

Diesel, Benzine-Hybride én elektrisch

De nieuwe Transporter wordt leverbaar met drie TDI-versies: 81 kW (110 pk), 110 kW (150 pk) en 125 kW (170 pk). Aanvullend komt hij er met benzine- plug-in hybrideaandrijving, met een systeemvermogen van 171 kW (233 pk). TDI- en eHybrid-modellen zijn standaard voorzien van voorwielaandrijving. 4MOTION vierwielaandrijving wordt als optie leverbaar voor de TDI-versies vanaf 110 kW. De volledig elektrische modellen hebben achterwielaandrijving; later staat ook hiervoor een versie met vierwielaandrijving gepland. Alle motoren zijn voortaan gelijk aan die van Ford en dat geldt ook voor de versnellingsbakken. Dat betekent dus ook geen DSG bak meer maar een volautomaat met koppelomvormer.

Elektrische Transporter

De e-Transporter is straks leverbaar in vier volledig elektrische versies: met 85 kW (116 pk), 100 kW (136 pk), 160 kW (218 pk) en 210 kW (286 pk) motorvermogen. Die laatste drie krijgen standaard een 83 kWh (bruto) groot accupakket. De basisversie met de 85 kW elektromotor komt later beschikbaar met een 54 kWh (bruto) variant. 

Voor alle Transporters geldt dat de laadruimte 61 mm langer is dan voorheen in alle uitvoeringen. De breedte tussen de wielkasten nam 148 mm toe. Op de foto's zie je de nieuwe Transporter in PanAmerica uitvoering. Dat wil zeggen met extra stootlijsten aan de zijkant. De blauwe Transporter die je ziet is een Caravelle uitvoering. 

DEEL HET