Nikola kondigt krachtige elektrische trucks aan

De Amerikaanse start-up Nikola kondigt aan dat het van de modellen Nikola Two (voor de VS) en Tre (voor Europa) ook batterij-elektrische (BEV) varianten gaat leveren. Opvallend is dat de batterijen hiervoor, ongewoon sterk zijn.

Nikola zegt dat de inzet van waterstof-aangedreven trucks en BEV-trucks verschillend zullen zijn. Waterstoftrucks zijn meer voor de langere afstand, zijn sneller getankt en zijn lichter, het kan wel 2,5 ton schelen. De batterij-elektrische truck daarentegen is meer voor kortere afstanden en moet veel langer laden. Opvallend is dat Nikola batterijen aankondigt met tot nu nooit eerder vernomen vermogens: klanten zouden kunnen kiezen uit 500 kWh, 750kWh, en zelfs één megawattuur. Nikola is bescheiden als het aankomt op de actieradius. Die schat met merk nu op 300 mijl, zeg 450 kilometer. Dat is een gemiddelde.

Het bedrijf vreest geenszins dat deze nieuwe truckserie het marktsegment van dat van de waterstoftrucks kannibaliseert. Opvallend is wel dat Nikola de introductie beoogt rond 2022 en dat de trucks dan de markt op komen met Level 5 autonome techniek, de meest geavanceerde variant die we nu, in theorie, kennen.

DEEL HET