Nikola Tre 4x2 voor SMET Group

Het Italiaanse SMET Group uit Salerno krijgt een Nikola Tre elektrische trekker. Het is de eerste die wij zien in een Europese, 4x2 configuratie. De trekker heeft een wielbasis van 4021 mm, waarmee hij geschikt is voor 13,6 meter lange opleggers.

Die wielbasis is overigens nog steeds vrij fors. De nieuwe generatie van DAF komt niet verder dan 4 meter. Het is dan ook de vraag of Nikola met iedere oplegger weg komt binnen de totale voertuiglengtes in Europa, zolang de cabine niet voldoet aan de nieuwe wetgeving voor aerodynamica en veiligheid.

Nikola ziet kans om in het 4x2 trekker chassis negen accu's onder te brengen met een totale capaciteit van 738 kWh. Dat is volgens de Amerikaans-Italiaanse truckbouwer goed voor een bereik van 530 kilometer. De accu's voegen wel extra gewicht toe aan de truck, maar dat wordt grotendeels gecompenseerd doordat er geen motor, versnellingsbak of brandstoftanks aanwezig zijn. 

De elektromotor van de Nikola Tre heeft een indrukwekkend continu vermogen van 650 pk (475 kW). Het maximum vermogen is met 1000 pk (700 kW) duizelingwekkend! 

De trekker zal vooral worden ingezet voor het vervoer van zeecontainers en het vervoer van opleggers voor intermodaal transport. In dat werk is de actieradius naar verwachting ruim voldoende voor een dag werk.  

Op de foto een Iveco S-Way van SMET.

DEEL HET