Nikola Tre, de elektrische Iveco S-Way

Het Amerikaanse Nikola heeft de eerste exemplaren van de nieuwe Nikola Tre elektrische truck gereed. Het bedrijf exposeert ermee op een beurs in het Californische Long Beach. Nikola start in het laatste kwartaal van dit jaar met de verkoop. Dat is een gevoelige tik voor rivaal Tesla.

Op de website van Nikola wordt de Tre, op basis van de Iveco S-Way aangeboden met een actieradius van 560 kilometer. Het gaat om een drie-assig chassis. Het maximum vermogen bedraagt 645 pk en het batterijpakket is goed voor 753 kWh.  Opladen tot 80% van het maximum duurt twee uur. Nikola maakte er allerminst een geheim van dat het gebruik maakt van het chassis en de cabine van Iveco. Het bedrijf spreekt van een ‘proven platform’.

Wanneer Nikola er inderdaad in slaagt om in het vierde kwartaal van dit jaar te starten met de verkoop, dan is dat een gevoelige tik voor Tesla, dat nog altijd niet de capaciteit en een effectief toeleveringskanaal heeft voor batterijpakketten voor hun Semi-truck. Nikola heeft inmiddels een aantal dealers in de VS aangesteld en biedt ook diverse oplaadmogelijkheden voor de Tre aan.

Spijtig is dat Nikola niks vertelt over het leggewicht van de nieuwe truck. Die is zeker nu nog zwaarder dan een vergelijkbare Iveco S-Way diesel. We houden het er voor nu op, dat zo’n trekker zo’n 2,5 ton zwaarder is, zoals we zagen bij de elektrische Volvo FH. Dat zou zo’n 10% laadvermogen schelen. 

De bedoeling is dat de Nikola Tre ook naar Europa komt. Prototypes van de Tre zijn gebouwd in de Iveco-fabriek in Ulm. Daar zullen trucks bedoeld voor de Europese markt ook gebouwd gaan worden.  

DEEL HET