Northvolt in problemen, CEO opgestapt

Northvolt, de Zweedse producent van accupakketten voor onder andere Scania verkeert in zwaar weer. CEO Mark Duchesne is opgestapt, hij is tijdelijk vervangen door Angéline J. Bilodeau.

De nieuwe, tijdelijk aangestelde CEO, Angéline J. Bilodeau was al Vice-president van de bedrijfsvoering in Amerika van Northvolt. Het bedrijf staat voor enorme uitdagingen op financieel gebied. Er ligt een plan om het personeelsbestand met 25% uit te dunnen als onderdeel van een strategie om kosten te besparen. In totaal zou het gaan om het verlies van 1600 banen in Zweden.

Eerder werden al grote plannen voor uitbreiding in Europa gecanceld. Berichten in de media melden dat Northvolt Ett, één van de Northvolt bedrijven, inmiddels het faillissement zou hebben aangevraagd. Voor de rest van het bedrijf lijkt het momenteel wat meer hoopvol. Zo zou het bedrijf bezig zijn om 200 miljoen Euro financiering van investeerders los te peuteren om achterstallige belastingen te kunnen betalen. In totaal bedraagt de belastingschuld van het bedrijf 287 miljoen Zweedse Kronen, omgerekend zo’n 25 miljoen Euro.

In de laatste berichten uit Zweden lijkt het faillissement afgewend te zijn maar het bedrijf is in ernstige problemen. Naast Scania behoren ook Volvo en Volkswagen tot de klanten van Northvolt. Een grote deal met BMW werd onlangs geannuleerd.

DEEL HET