Ook een afgezwakt Euro 7 is geen goed nieuws

Morgen stemt het Europees Parlement over de eisen voor de nieuwe Euro 7 norm. Zowel voor- als tegenstanders zien er echter weinig meer in. Dankzij een uitgebreide lobby vanuit de Europese auto-industrie verschilt Euro 7 nauwelijks nog van Euro 6, zo bericht The Guardian.

Afgelopen jaren is een enorme vooruitgang geboekt met het verduurzamen van de dieselmotor. Ondanks dat vliegmaatschappijen gewoon onbekommerd door mogen vliegen en de containers met spullen uit China niet aan te slepen zijn, is het nog niet genoeg. Met de nieuwe Euro 7 norm wordt de uitstoot van vrachtwagens nog verder aan banden gelegd. Tenminste, dat was de bedoeling.

Makkelijk frauderen

De Euro 7 norm kijkt verder dan alleen CO2: de uitstoot hiervan is sinds de introductie van Euro 1 zoveel afgenomen dat nog minder bijna niet kan. Daarom kijkt Euro 7 naar de stikstofuitstoot. Deze is volgens onderzoekers jaarlijks verantwoordelijk voor het vroegtijdig overlijden van 49,000 mensen in Europa. Nieuw is ook dat ook de uitstoot van remstof en rubberdeeltjes van de banden wordt meegeteld: hierdoor zijn ook elektrische vrachtwagens niet veilig voor de nieuwe norm.

Van de oorspronkelijke eisen aan Euro 7 is echter weinig meer over. De stikstofeisen zijn zo afgezwakt, dat ze nauwelijks strenger zijn dan voor Euro 6. Ook de tests die gebruikt worden voor de goedkeuring van voertuigen hoeven niet te veranderen. Deze worden nu al omschreven als ‘zwak’ waardoor autofabrikanten makkelijk kunnen frauderen (zie het dieselschandaal van Volkswagen), maar deze blijven dus gehandhaafd.

Onderzoek van The Guardian en Voxeurop bewees dat er door Europese autofabrikanten uitgebreid is gelobbyd. Ondanks dat ze zich in de media in te lijken zetten voor een betere wereld, willen ze in de achtergrond vooral doorgaan met produceren van verbrandingsmotoren. Onder andere tijdens een geheime meeting met de CEO van BMW zijn afspraken gemaakt over het afzwakken van de eisen van Euro 7.

Geen goed nieuws

Nu klinkt dat als goed nieuws voor de transportbranche, maar dat is niet zo. Dan hebben we het niet eens over de enorme bedragen die Europa uitgeeft aan de ontwikkeling van Euro 7. Een nieuwe Euro-klasse betekent namelijk nieuwe investeringen voor transporteurs. Milieuzones voor Euro 6 zullen worden opgehoogd naar Euro 7, dus nieuw materieel is nodig. Ook terwijl in de praktijk de eisen tussen de twee Euro-klasses nauwelijks verschillen.

Critici noemen Euro 7 ondertussen een ‘gegreenwashte Euro 6’ omdat het lijkt alsof het transport duurzamer wordt terwijl dit niet zo is. Dankzij de teruggedraaide stikstofeisen worden de berekende besparingen bij lange niet gehaald, zo waarschuwen zij. Euro 7 is vooral bedoeld als klop op de schouder voor de politiek. Hierdoor kost de Euro 7 norm alleen maar een hoop geld, terwijl het milieu maar ook de transportsector er niks mee opschieten.

 

 

DEEL HET