Op weg naar duurzaamheid: een tastbare en accurate strategie!

Duurzaamheid. Een steeds belangrijker en vaker besproken onderwerp. Steeds meer bedrijven zijn zich ervan bewust dat ze moeten bijdragen aan een duurzamere toekomst. Deels vanwege intrinsieke motivatie, maar ook deels vanwege opkomende regulaties als de CSRD.

Maar waar te beginnen? Het kan soms lastig zijn om te weten welke stappen gezet kunnen worden om duurzamer te worden. Dit is waar Impulse, een scale-up van de Universiteit van Twente, van dienst kan zijn. Impulse heeft namelijk de visie om duurzaamheid begrijpelijk en tastbaar te maken voor iedereen.

Meten = Weten

Impulse is van mening dat elk bedrijf uniek is. Daarom ondersteunt Impulse bedrijven met op maat gemaakte duurzaamheidsstrategieën. Deze strategieën zijn gebaseerd op Life-Cycle Assessments (LCA’s), waarmee de CO2-emissies van producten, services of de gehele bedrijfsvoeringen inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

Door de LCA’s wordt het duidelijk in welke fase de uitstoot het hoogst is. Zo kan bepaald worden waar de meest effectieve vermindering van CO2-uitstoot mogelijk is. Meten is immers weten.

Kuipers Logistics route naar een duurzame transitie

Met behulp van deze inzichten hebben we Kuipers geholpen bij het opzetten van een duurzaamheidsstrategie, waarbij de volgende resultaten als basis dienden:

Met de inzichten hebben we Kuipers geholpen om een duurzaamheid strategie op te zetten, waarbij de volgende resultaten de basis gaven:

·         De metingen toonden aan welke ritten Kuipers kon combineren om eenvoudig de uitstoot te verminderen.

·         De metingen lieten zien welke routes geoptimaliseerd moesten worden.

De resultaten boden Kuipers een duidelijk startpunt om te bepalen hoeveel procent uitstoot ze jaarlijks willen verminderen. Een andere aanbeveling van Impulse is om ook de uitstoot van andere vormen van transport, zoals boten, treinen en vliegtuigen, te berekenen. Op die manier krijgt de klant een volledig beeld. Deze informatie maakt het ook gemakkelijker voor de klant om duurzamere keuzes te maken.

Voldoen aan (opkomende) wetgeving

Naast de intrinsieke motivatie om te verduurzamen is er ook een andere geldige reden om deze stap te maken; het wordt namelijk wettelijk verplicht. Opkomende regulaties zoals de CSRD, maakt het voor transportbedrijvenEen mooi voorbeeld van deze aanpak is het project dat Impulse heeft uitgevoerd voor Kuipers Logistics uit Oldenzaal. Kuipers Logistics was op zoek naar handvatten om vast te stellen waar ze momenteel staan op het gebied van duurzaamheid, en hoe ze in de komende jaren hun duurzame ambities werkelijkheid kunnen maken. 

Dankzij de berekeningen die Impulse heeft uitgevoerd, heeft Kuipers Logistics een duidelijk overzicht gekregen van de CO2-uitstoot van hun organisatie. 

Een belangrijk aandachtspunt voor Kuipers Logistics was het verkrijgen van inzicht in de uitstoot van al hun transport activiteiten. Zonder deze informatie is het namelijk moeilijk om een goed onderbouwd plan te maken voor verduurzaming.

Ook hier zijn LCA’s noodzakelijk om een accurate berekening te maken voor de CO2-uitstoot, zodat hierover gerapporteerd kan worden conform de gestelde eisen.

Met de persoonlijke aanpak en aandacht voor de unieke situatie van elk bedrijf, kan Impulse transportbedrijven helpen om te voldoen aan de opkomende regulaties en bijdragen aan een duurzamere transportsector.

 

DEEL HET