Opel Vivaro-e helpt Van Leen door transitie

Van Leen Mailservice  is een veelzijdig koeriersbedrijf uit de regio Zoetermeer dat met een grote vloot bestelauto’s voornamelijk werk uitvoert voor DHL. Onlangs werd een energieneutraal gebouw betrokken en gingen de laatste dieselgestookte busjes de deur uit. Met dank aan Opel.

“Elektrisch rijden bleek voor ons precies wat we zochten. Onze afstanden zijn kort, onze stops talrijk. Zeker is een elektrische bestelauto in aanschaf duurder dan een diesel, maar daarna krijg je te maken met veel lagere kosten, met name op het gebied van verbruik en onderhoud. De tankpassen kunnen de deur uit en zeker met de huidige dieselprijs heeft de elektrische bestelauto al snel het voordeel.” Dat zegt Aron van Leen van VL Mailservice uit Zoetermeer. Bij het bedrijf rijden inmiddels tal van Opels Vivaro-e, tot grote tevredenheid van directie èn chauffeurs.

Snelle omschakeling

De snelle omschakeling kon mede worden bereikt om dat Van Leen, eigenlijk klant bij een ander merk, in contact kwam met Opel-dealer Van Vliet. “Zij konden op de gewenste termijn de Opel Vivaro-e aanbieden. Dit bleek precies de elektrische auto te zijn die we zochten. De actieradius is ruim voldoende, maar voor ons is dat niet zo belangrijk. We rijden korte afstanden en bezorgen dan veel pakketjes. Het meedenken van Van Vliet is ons goed bevallen en zij hebben de Opels uitgerust zoals we dat graag zien. Leasecontracten laten goed zien hoe dicht een elektrische bestelauto een vergelijkbare variant op diesel is genaderd. Het duurt niet lang meer, of de elektrische versie komt goedkoper uit de bus. Daarbij ervaren we dat elektrische bestelauto’s bij uitstek geschikt zijn voor ons werk. De kosten zijn lager, we hergebruiken de energie die je anders weg zou remmen, chauffeurs rijden rustiger en ze zijn rustiger. Er is hier niet één chauffeur aan mijn bureau verschenen met de vraag of hij weer diesel mag rijden. De Opels zijn mooi en het financiële plaatje klopt.” 

Snel gegroeid   

Aron van Leen vormt samen met zijn vader de drijvende kracht achter het bedrijf, dat de afgelopen tijd snel is gegroeid. “We zijn een bedrijf dat zich toelegt op het duurzaam en efficiënt uitvoeren van wat The Last Mile wordt genoemd. Dus hier komen pakketjes aan op de vestiging en de volgende ochtend zwermen onze bestelauto’s uit over de regio om ze bij de eindklant te bezorgen.  Sinds anderhalf jaar zijn we bezig met elektrificatie van de vloot. Dat is dus best snel gegaan. Alle 42 bestelauto’s rijden nu elektrisch en bij ons nieuw gebouwde pand is ruim voldoende capaciteit om ze allemaal op te laden.” Van Leen en zijn vader zorgden ervoor dat er een transformatorhuisje ter plekke kon worden gebouwd, zodat de 42 bestelauto’s indien nodig elke nacht opgeladen kunnen worden. “Later komt er nog een supercharger bij voor eventuele grotere voertuigen. Mocht ons bedrijf verder groeien, dan is er nog capaciteit voor nog eens twintig laadpalen.” De laadpalen staan netjes op de plek waar de laadruimte van de voertuigen vol wordt gereden voor weer een dagje bezorgwerk. Van Leen legt uit dat zo’n dag werk vaak een afstand betekent van niet meer dan vijftig kilometer. “Dus dan zou je maar om de vier dagen aan de laadpaal hoeven. En dan hebben we het over de Vivaro-e met het kleine accupakket, goed voor 220 km. Het grotere pakket is goed voor 320 km. Dat hebben wij niet eens nodig.”  

Energieneutraal

Uiteraard moest de nieuwe vestiging energieneutraal worden. “Daarbij hebben we de hoogste BREEAM-beoordeling gekregen. Daarbij werd het pand beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidscategorieën. We behaalden het maximum aantal te behalen sterren. En we scheiden het afval, we gebruiken geen wegwerpbekers meer voor koffie of thee en chauffeurs krijgen voor onderweg een to go beker mee die van hen blijft. Laadlijsten printen we zelden nog uit, dat scheelt echt heel veel papier.”  Van Leen streeft ernaar om ook nog 350 zonnepanelen te monteren op het dak van het nieuwe pand. “In eerste instantie kunnen we de stroom die daarmee wordt opgewekt salderen. Maar het streven is natuurlijk om die elektriciteit direct aan te wenden om het gebouw te laten functioneren en om de voertuigen op te laden. Dat is niet goedkoop, maar we berekenen nog in hoeverre we een en ander kunnen terugverdienen.” Van Leen wil verder nog insectenhotels realiseren bij het pand, alsmede een eigen moestuin. “Daar hebben we de ruimte voor, dus willen we groente en fruit van eigen bodem meegeven aan onze chauffeurs en klanten die hier een pakketje komen afgeven of ophalen.”  Van Leen rust alle auto’s uit met een AED en een verbanddoos en zorgt ervoor dat alle chauffeurs een EHBO-cursus hebben gevolgd. “Wij bevinden ons vaak in woonwijken en kunnen dus een rol spelen in het geval van calamiteiten.”

Groenste rijder

Bekeken wordt nog om een systeem op te zetten, waarbij ook het elektriciteitsverbruik van de ritten in beeld wordt gebracht. “Hoe zuinig de Vivaro-e precies is en hoeveel zuiniger hij nog kan worden wanneer je er een beetje op gaat letten.”

Tim de Jong

DEEL HET