Opening e-truckladers bij Green Planet

Bij Green Planet in Pesse werd vandaag het laadplein voor elektrische trucks geopend. In het bijzijn van de Wethouder, een afvaardiging van Shell, verschillende vervoerders en de pers werden de e-truckladers in gebruik genomen.

De 350 kW laadpunten van Shell Recharge staan zodanig opgesteld dat vier vrachtwagen combinaties tegelijkertijd kunnen laden. Daarvoor is alle ruimte in Pesse. Dat is belangrijk, want veel laadstations zijn niet ingericht op trucks. Van groot belang is ook dat ter plekke allerlei faciliteiten voor chauffeurs zijn, waaronder een restaurant en sanitair. Tijdens de nachtelijke uren is het BIGtruck Café open, met daarin douches, wasbakken, automaten met koffie en versnaperingen en zelfs een flipperkast. Chauffeurs die s'nachts een uurtje moeten bijladen hebben daardoor alle voorzieningen bij de hand.

De opening van de e-truckladers is een belangrijke stap in de duurzame missie van zowel Shell Recharge als Green Planet, en is een geweldig voorbeeld van wat er met samenwerking in decarbonisatie bereikt kan worden.

Green Planet Pesse is na Eindhoven Acht de tweede geïntegreerde Shell Recharge-trucklocatie in Nederland. Daarnaast is er bij Green Planet naast traditionele en hernieuwbare diesel, ook bio-LNG verkrijgbaar en vanaf nu dus ook publieke laadpunten voor e-trucks. “Ik ben ontzettend blij dat we deze belangrijke stap voorwaarts kunnen maken in samenwerking met Shell”, zegt Edward Doorten, initiatiefnemer en ondernemer van multi-fuel tankstation Green Planet. “Het is een prachtige mijlpaal in onze jarenlange constructieve samenwerking in het aanbieden van een divers aanbod aan laadoplossingen.”

Shell Helpt

De ambities van Shell Recharge voor trucks zijn dat er dit jaar nog acht Shell Recharge trucklocaties bij komen in Nederland, Duitsland en Engeland. Shell ziet het enorme belang van openbare laadstations voor trucks om daarmee de elektrificatie van het wegtransport mogelijk te maken. Tijdens de bijeenkomst werd dan ook de oude marketing uiting van Shell van stal gehaald, die de lading eigenlijk nog steeds dekt: Shell Helpt.

Energiehub voor vrachtverkeer

Met de twee moderne Shell Recharge e-truckladers in Pesse kunnen chauffeurs hun e-truck volledig opladen. “Wat de toekomst voor deze sector betreft: die zal voor een belangrijk deel elektrisch zijn, en de overgang vindt nu plaats", zegt Aleid van der Wiel, Head of Public eMobility bij Shell. "Het toevoegen van opladers aan dit station in Pesse is weer een mijlpaal op weg naar onze visie om een Europees eMobility-netwerk op te bouwen langs belangrijke transportcorridors. Met Green Planet Pesse hebben wij een vooruitstrevende en klantgerichte partner, op een gunstig gelegen locatie in het noorden van ons land. Daarom ben ik trots dat we in samenwerking met station Green Planet hier nu, naast traditionele brandstoffen en brandstoffen met een lagere CO2 uitstoot, ook elektrisch laden aanbieden voor het zware wegvervoer. Zo kunnen nóg meer weggebruikers hun uitstoot verminderen en hun duurzaamheidsdoelstellingen bereiken.”

Feestelijke opening 

De lancering van de publieke laadpunten gebeurde tijdens een feestelijke opening. Geïnteresseerde aanwezigen kregen uitleg over de uitbreiding, terwijl de eerste e-truckchauffeurs al gebruikmaakten van de publieke laadpunten. Ook wethouder Jeroen Westendorp van gemeente Hoogeveen was aanwezig. “Gemeente Hoogeveen is een logistieke gemeente, met prachtige transportbedrijven. Veel van hen zetten mooie stappen om hun uitstoot te verlagen. Wij zijn als gemeente ontzettend blij dat hier nu twee publieke laadpunten beschikbaar zijn om elektrische vrachtwagens te kunnen opladen”, aldus de wethouder.

Subsidie voor elektrische trucks

Voor de opening waren drie vervoerders met elektrische trucks naar Pesse gekomen. Bakkersland uit Veenoord, Hoekstra uit Idskenhuizen en AGV Heymix Heijen BV. Alle drie met een elektrische Volvo truck. Dat het drie Volvo trucks zijn is toeval, aldus Mark Bebingh van Green Planet, maar dat merk heeft natuurlijk wel een voorsprong op dit gebied. Tijdens zijn speach had Edward Doorten nog een mooie boodschap voor vervoerders die de stap naar elektrisch willen maken, maar die de Aanzet subsie niet wisten binnen te halen. ,,Wij hebben daarvoor nog een fors bedrag aan subsidies klaar staan, los van die Aanzet subsidie. Voor ons is dat een manier om er voor te zorgen dat er meer vervoerders overgaan naar elektrisch transport''. 

DEEL HET