Paccar: Elektrische DAF over een jaar productierijp

Het duurt nog één tot maximaal anderhalf jaar tijd eer DAF elektrische trucks structureel aan klanten kan aanbieden. Dat schrijft Paccar in zijn jaarbericht over 2019.

Op dit moment rijden enkele DAF trucks proef bij enkele klanten in ons land, zoals Peter Appel, Simon Loos en Tinie Manders. Maar van serieproductie kan in dit stadium nog geen sprake zijn. Dat geldt ook voor de prototypes die Paccar van Kenworth en Peterbilt op de CES in Las Vegas liet zien begin deze maand. Deze trucks worden in ons land straks op de markt gebracht als DAF LF Electric. Toch is DAF met de andere zusjes uit de Paccar-stal optimistisch: het moment van serieproductie nadert en is daarmee in lijn met aankondigingen van bijvoorbeeld Daimler en Tesla. Volvo kan intussen mondjesmaat leveren en MAN is net als DAF nog actief met praktijkproeven. De concerngenoot van MAN, Scania, rijdt proef met waterstoftrucks. DAF gaf eerder al aan dat het verwacht in 2025 1500 elektrische per jaar te zullen produceren. Dat klinkt als een flink aantal, maar is nog weinig op de totale jaarproductie van circa 62.000 stuks. 

Wederom recordcijfers

Paccar meldt wederom recordcijfers ten aanzien van omzet en winst. Wereldwijd zette het bedrijf 198.800 voertuigen af, goed voor een omzet van 25,6 miljard dollar. Uit onderdelenomzet kwam daar nog eens 4,02 miljard bij. De nettowinst bedroeg 2,3 miljard. Zowel voor de truckmarkt in de VS als die in Europa verwacht Paccar een flinke terugval. In beide gevallen van ruim 300.000 voertuigen in 2019, naar ergens tussen de 260.000 en 290.000 trucks.  Paccar ervaart het als bemoedigend dat de Braziliaanse truckmarkt herstelt, verkopen groeiden daar met 59%. Dat lijkt veel, maar de aantallen daar voor DAF zijn nog bescheiden. Het is de vraag of Paccar de recordkoers, die het zegt al 81 jaar te kunnen aanhouden, ook in 2020 zal weten voort te zetten.

DEEL HET