RAI Vereniging slaat alarm over laadinfra

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de RAI Vereniging sloeg Algemeen Voorzitter Frits van Bruggen alarm over de laadinfrastructuur voor elektrische trucks. ,,De laadinfrastructuur blijft achter terwijl het kabinet op dit punt steeds meer ambities heeft en versnelt’’.

,,Tegelijkertijd geeft het kabinet ook toe dat het energienetwerk niet klaar is voor de uitdagingen door netschaarste en netcongestie. Om die reden moeten alternatieve energievormen zoals waterstof niet uitgesloten worden, en start vandaag nog met het verzwaren en slimmer maken van ons energienetwerk’’ aldus Van Bruggen.

De ambities voor ‘zero emission’ binnensteden per 2025 dreigen vertraging op te lopen door een gebrek aan oplaadpunten voor vrachtwagens. Frits van Bruggen: “Voor onze logistieke sector is de uitdaging fors en zorgelijk. De benodigde laadvermogens voor zware bedrijfs­wagens zijn veel hoger dan voor personen­auto’s, vanwege de grotere accu’s en de vaak beperkte tijd die er is om te laden. Er zijn nog nauwelijks van dit soort snelle laadstations. Er moeten voor laadstations voor trucks in veel gevallen zware leidingen aangelegd worden. Een nieuwe verzwaarde netaansluiting aanvragen, zwaardere leidingen aanleggen en dit soort laadpunten realiseren kost zo maar enkele jaren. Tijd die er simpelweg niet is gezien alle nieuwe ambities en versnelling op dit punt.”  

De hele nieuwjaarstoespraak van Frits van Bruggen is hier te lezen.

DEEL HET