Rebro Transport: Pionier met Volvo LNG en Electric trucks

Duurzaam ondernemen is de sleutel om als bedrijf je bestaansrecht te verzekeren. Daar is Roy Rens van Rebro Transport uit Rucphen van overtuigd. Het bedrijf heeft weer twee Volvo FH 460 LNG 6x2-bakwagens in gebruik genomen, geleverd door Bluekens Truck en Bus. Rebro Transport beschikt nu over dertien LNG-trucks en gaat voor meer. “Wij willen vooroplopen en zoeken daarvoor de samenwerking met Bluekens en Volvo Trucks bewust op.”

Rebro Transport is als veelzijdig logistiek dienstverlener actief in heel Europa. “Het transport van e-commerce goederen vormt de hoofdmoot van onze transportactiviteiten”, vertelt eigenaar Roy Rens. “Dat varieert van postpakketten en boeken tot complete keukens die online zijn besteld. De laatste jaren zijn we ook bezig om onze transportactiviteiten te verbreden. Zo zijn we actief in supermarktdistributie en rijden we inmiddels met één truck in het melktransport. We denken dat het voor de toekomstbestendigheid van ons bedrijf goed is om onze activiteiten uit te breiden.” 

Roy Rens vormt samen met zijn ouders Hans en Anita, die Rebro Transport in 2007 oprichtten, en broer Ralph de directie. “We zijn ervan overtuigd dat duurzaam ondernemen de sleutel is om als bedrijf je bestaansrecht te verzekeren. Dat gaat over alle denkbare facetten: van de manier waarop je omgaat met personeel om betrokkenheid en de duurzame inzetbaarheid te vergroten tot concrete, zichtbare maatregelen, zoals de zonnepanelen op ons bedrijfspand in Rucphen.”

Verduurzaming wagenpark

De afgelopen twee jaar heeft Rebro Transport stappen gezet in de verduurzaming van het wagenpark. “In het voorjaar van 2019 namen we onze eerste twee Volvo FH LNG-trucks in gebruik. Die stoten maximaal 20% minder CO2 uit dan een dieseltruck. Dat heeft ons aan het denken gezet: hoe gaan we de toekomst in? We hebben ons twee jaar geleden een concreet doel gesteld: vóór 2022 moet 25% van ons wagenpark bestaan uit alternatieve brandstoffen. En dat gaat lukken. We hebben in totaal 67 trucks, waarvan nu dertien Volvo FH LNG-trucks. Dit jaar komen er nog twee LNG 6x2-bakwagens én een Volvo FE Electric 6x2-bakwagen bij, en dan bestaat precies een kwart van ons wagenpark uit voertuigen die worden aangedreven door alternatieve brandstoffen.”

Sluitende businesscase

Rebro Transport heeft ook een vestiging in Düsseldorf en rijdt met zijn Volvo LNG-trucks, zowel 4x2-trekkers als 6x2-bakwagens, voornamelijk in Duitsland. “Onze trucks rijden zo’n 200.000 kilometer per jaar, waarvan 75% in Duitsland. Zo profiteren we optimaal van de Maut-vrijstelling. Dat scheelt ons per truck 36.000 euro aan Maut per jaar en zo verdienen we de meerinvestering van een LNG-truck binnen twee jaar terug. Bovendien zijn LNG-trucks zuiniger dan dieseltrucks. Met onze dieseltrucks zitten we op een verbruik van 1 op 3,5 tot 1 op 4; met de LNG-trucks halen we 1 op 5. LNG-trucks zijn voor ons een sluitende businesscase. De enige uitdaging is het beperkte aantal LNG-vulpunten in Duitsland, maar ook dat aantal wordt steeds groter.”

Volvo FE Electric

Rebro Transport zet de transitie naar alternatieve brandstoffen de komende jaren voort. “Ik denk dat ons wagenpark binnen acht jaar volledig bestaat uit alternatieve brandstoffen. Dat zal dan een combinatie zijn van LNG en elektrisch, waarvan we ook de ontwikkelingen met veel interesse volgen. Volvo heeft de introductie aangekondigd van volledig elektrische uitvoeringen van zware trucks en dat is voor ons potentieel zeer interessant. Wij willen daarin graag vooroplopen. Om alvast kennis en ervaring op te doen met een elektrische truck, nemen we later dit jaar een Volvo FE Electric 6x2-bakwagen in gebruik. We gaan met deze truck in eerste instantie distributiewerk doen in de regio rond onze vestiging in Rucphen.”

 

 

 

DEEL HET