Recordpoging geslaagd: 1100 km rijden zonder opladen

Het Zwitserse Futuricum, waarin Volvo Trucks een meerderheidsaandeel heeft, is erin geslaagd om een elektrisch aangedreven 19 tons bakwagen een afstand van ruim duizend kilometer te laten rijden zonder tussentijds de batterijen bij te hoeven laden.

Op het Duitse Contidrom draaide de tot elektrische truck omgebouwde Volvo FH bakwagen tal van rondjes die uiteindelijk leidden tot een afstand van 1099 km. Daarmee komt deze prestatie in het Guiness Book of Records, want dit is de langste afstand die een elektrische truck ooit heeft afgelegd zonder tussentijds te hoeven bijladen. De Futuricum-Volvo deed 23 uur over deze rit, dus dat komt neer op een gemiddelde snelheid van iets minder dan 50 km/h. Volgens de organisatoren is dat een reële gemiddelde snelheid die goed de dagelijkse praktijk weerspiegelt. Het weer zou niet optimaal zijn geweest, maar dat is natuurlijk ook in de praktijk de realiteit van alledag.   

Hoog eigen gewicht 

De vrachtwagen in kwestie is er eentje die dagelijks zijn werk doet in opdracht van pakjesgigant DPD. Het vermogen bedraagt 680 pk, da’s best veel voor een 19 tonner, en deze truck beschikt volgens Futuricum over de sterkste batterij ooit gemonteerd in een vrachtwagen, van 680 kilowattuur. Sinds een half jaar pendelt deze Futuricum-Volvo tussen Basel en Zürich. Dagelijks wordt er zo’n 300 kilometer mee gereden. Op de Contidrom testbaan legde de truck 392 rondjes af. Om de vier en een half uur werd er gestopt om van chauffeur te wisselen. Belangrijker is echter de hamvraag, want wat blijft er aan laadvermogen over. De Volvo FH met alle accu's die nodig zijn om de afstand af te leggen weegt zelf namelijk een indrukwekkende 15,5 ton. Dat betekent bij een 19 tons 4x2 bakwagen zoals getest een netto laadvermogen van slechts 3,5 ton en dan is het maar de vraag hoe efficiënt deze truck is. Voor de lichte pakketjes van DPD zal dat geen probleem zijn maar voor vrijwel iedere andere toepassing is dit volstrekt onvoldoende.

DEEL HET