Renault brengt de Estafette terug

Dit keer waren op de IAA in Hannover weinig grote primeurs. De meest spectaculaire was de onthulling van de Renault Estafette Concept, een slimme bestelauto voor in de stad.

De Estafette is natuurlijk geen onbekende naam voor Renault. De naam voerde het merk voor zijn bestelauto, tot de Trafic en de Master verschenen in 1980. Nu is de Renault Estafette weer terug. Als concept weliswaar, maar Renault heeft concrete plannen hem in ongeveer dezelfde vorm te gaan bouwen vanaf 2026.

De Renault Estafette Concept kwam tot stand in een samenwerking met moederbedrijf Volvo en logistiek dienstverlener CMA CGM Group. De laatste naam is vooral bekend als rederij, maar houdt zich bezig met de hele logistieke keten, dus ook het vervoer in de stad. Hiervoor is de Renault Estafette bedoeld. Met een lengte van 4,87 meter is het een compacte bestelauto die eenvoudig door krappe binnensteden beweegt. Bovendien zit hij vol veiligheidsinnovaties.

Schermen
Zo is het zicht vanuit de cabine optimaal, mede dankzij de driedelige voorruit. Op de voor-, zij- en achterkant is de Estafette Concept voorzien van schermen, waarmee mensen buiten de auto worden geïnformeerd. Of dit de productieversie haalt, valt te bezien, maar innovatief is het wel. Ook handig is de schuifdeur, waardoor de bestuurder makkelijk in- en uitstapt. Door een deur tussen de cabine en de laadruimte hoeft hij sowieso minder uit te stappen.

De Renault Estafette Concept bestaat uit simpele vormen. Aan de ene kant is hij erg futuristisch, bijvoorbeeld door de grote ronde koplampen. Aan de andere kant is hij niet zo vreemd dat je hem niet kunt voorstellen in de binnensteden van Nederland. Het is dan ook de verwachting dat er een productieversie komt die veel weg heeft van deze concept. Daarmee brengt Renault een succesvolle naam weer terug op de weg.

DEEL HET