Renault Trucks: Full range elektrisch

Vorig jaar werden ze al aangekondigd, maar inmiddels zijn ze in Nederland gearriveerd, de nieuwe elektrische zware Renault Trucks. Samen met de onlangs geïntroduceerde Renault E-Tech Trafic heeft het Franse truckmerk nu een complete lijn aan elektrische voertuigen, inclusief een soort elektrische bakfiets onder de naam Freeones.

Het mag duidelijk zijn, Renault Trucks zet vol in op de elektrificatie. Het is geen geheim dat het Franse truckmerk onderdeel is van de Volvo Group, en de toegepaste techniek is dan ook identiek aan dat van zijn Zweedse neefjes. Wel heeft Renault Trucks een veel bredere lijn, want met de elektrische Freeones bakfietsen er bij variëren de laadvermogens nu van 600 kilo tot 25 ton.

Daarmee wordt voor vrijwel iedere vorm van transport een elektrische oplossing geboden. Met de E-Tech Trafic met een laadvermogen van ruim een ton, via de E-Tech Master via de E-Tech D- modellen tot en met de zware T- en C- series. Die laatste serie heeft de C- van Construction, en daarmee biedt Renault dus ook voor het bouwtransport elektrische transport mogelijkheden.

Pionier

Renault Trucks was er vroeg bij met elektrische trucks en het merk heeft op dit gebied inmiddels een marktaandeel van 31% opgebouwd in Nederland. Nu is de markt voor elektrische trucks met 276 stuks nog niet zo groot maar het wil wel wat zeggen. Reden voor dat hoge marktaandeel is dat Renault Trucks al vroeg begon met de elektrische D- modellen in ons land. Die zijn er in twee uitvoeringen, namelijk de D- Wide, met in feite de oude Premium cabine en de uitvoering met de smalle cabine. Daar boven komen nu dus de E-Tech T en C. Trucks met een maximaal GVW van 44 ton, maar in het vlakke Nederland goed voor 50 ton totaalgewicht.

Bol front

De elektrische zware trucks van Renault wijken qua vormgeving af van hun diesel broertjes. Het front is namelijk 115 mm langer geworden voor meer stroomlijn. Met dit nieuwe frontje voldoen de nieuwe modellen aan de nieuwste Europese verordening EU 2015/719 waarbij extra lengte wordt toegestaan als aan bepaalde stroomlijn- en veiligheidseisen wordt voldaan. Net als de nieuwe generatie van DAF dus, maar met dit verschil dat de Renault cabine niet groter werd. Je mag met zo’n truck dus gewoon met een 13,60 meter lange oplegger rijden, ondanks dat je de totale lengte van 16,50 meter overschrijdt. Dit maakt bijvoorbeeld een trekker met autolaadkraan mogelijk voor een standaard oplegger, maar dan moet die wel stuurassen hebben. De draaicirkel van 12,50 meter mag namelijk niet overschreden worden. Overigens krijgen de diesel versies het verlengde frontje nog niet, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd.

Tot 355 kilometer

De E-Tech T trekker heeft een 10 cm langere wielbasis dan de dieselversie, en is zo’n 2500 kilo zwaarder. Dat komt door de accupakketten aan het chassis. Die hebben een maximaal vermogen van 6 x 90 kWh en daarmee kom je volgens opgave 260 kilometer met 35 ton totaalgewicht. Bij 20 ton is dat 355 kilometer. Opladen kan met een DC lader tot 250 kW, waardoor je in 1,5 uur weer tot 80% kunt bijladen onderweg. Renault Trucks ondersteunt transporteurs met een range simulator waarmee je routes kunt plannen binnen de mogelijkheden van de actieradius van de truck, of via laadpunten. Ook is er een slimme App waarmee je de truck bijvoorbeeld kunt voorbereiden op de rit. Door, terwijl de truck nog aan de lader staan de accu’s en de cabine op te warmen hou je meer stroom over in de accu’s waardoor je verder komt.

Nieuw interieur

De E-Tech T en C modellen zijn uitgerust met de geautomatiseerde Optidriver versnellingsbak van Renault, in combinatie met drie elektromotoren. Die leveren 490 kW continu vermogen en 2400 Nm aan koppel. Luchtvering is standaard op de E-Tech modellen en er is een grote keuze aan PTO opties, waaronder een elektrische PTO voor bijvoorbeeld transportkoeling. Zowel de E-Tech T als C hebben een nieuw interieur, met twee grote LED schermen en een afwijkende ten opzichte van de diesels. Verder is er een nieuw, multifunctioneel stuurwiel waarbij de knopjes nu allemaal in het zicht zitten. Die verborgen schakelaars aan de achterkant van het stuur zijn dus verdwenen.

DEEL HET