Renewi bestelt eerste elektrische Volvo truck

Renewi heeft met de aanschaf van een elektrische 27 tons Volvo truck een wereldprimeur in handen. Het is namelijk de eerste echte order voor Volvo trucks voor een volledig elektrisch voertuig. De Volvo FE Electric 6x2 met elektrische kraakpersopbouw wordt ingezet voor het inzamelen van bedrijfsafval in binnenstedelijke gebieden. Het actief kunnen terugdringen van emissies, het verder verduurzamen van de vloot en het leveren van een concrete bijdrage aan een schonere leefomgeving zijn voor Renewi de voornaamste redenen om te investeren in een zwaar elektrisch voertuig.  

De Volvo FE Electric voor Renewi heeft een GVW van 27 ton. Het is daarmee  het zwaarste elektrische voertuig dat door een OEM af fabriek en in serie geproduceerd wordt. De truck wordt in het voorjaar 2020 af fabriek geleverd en wordt na het opbouwen van een kraakpers rond de zomer op de Nederlandse wegen verwacht.

Renewi’s Volvo FE Electric wordt ingezet voor afvalinzameling in binnenstedelijke gebieden. Het voertuig is voorzien van vier lithium-ion accupakketten van 50 kW elk. De accu’s laden ook tijdens het remmen op wat de Volvo FE Electric zeer geschikt maakt voor inzet met veel stop-and-go. Opladen gaat met 400 V AC-opladen  met 22 kW gedurende de nacht of DC-snelladen tot max. 150 kW. De bekende CCS/Combo2-aansluitingen worden toegepast.

Circulaire economie

Als toonaangevend waste-to-product bedrijf geeft Renewi dagelijks nieuw leven aan gebruikte materialen. Ongeveer 90% van het afval dat Renewi verwerkt, krijgt een tweede leven als grondstof of energie waarmee het een aanzienlijke hoeveelheid CO2 bespaart. Het aanschaffen van het elektrische voertuig waarmee de recycler nog verder de emissies kan terugdringen en de vloot kan verduurzamen, komt dan ook niet als een verassing.

“Op een duurzame manier van afval naar product, start met een duurzame inzameling. Afvalinzameling verandert in de komende jaren met de urgentie om de uitstoot van CO2 verder te verminderen. Renewi draagt hierin als een leider bij door zijn vloot aan te vullen met moderne Euro 6-trucks. Wij zijn verheugd over de samenwerking met Volvo Trucks waarmee we als eerste organisatie wereldwijd een elektrisch inzamelvoertuig, dat af fabriek wordt geleverd, in gaan zetten. We zijn vastbesloten een leider te zijn in duurzame afvalinzameling als ook in het omzetten van afval naar secundaire materialen waarbij we ook een belangrijke speler willen zijn in de introductie van zero emissievoertuigen”, aldus Meinderdjan Botman, Managing Director Commercial Waste Nederland.

Speciale software

Om de batterijcapaciteit zo efficiënt mogelijk te benutten, ondersteunt Volvo Trucks Renewi in een compleet systeem. Wijnand van den Brink, Manager Special Products & Innovation bij Volvo Trucks Nederland legt uit: “Het is een uitdaging om het laadvermogen te maximaliseren en tegelijkertijd het rijbereik te optimaliseren. Elektrisch rijden betekent eigenlijk anders werken. Om te voorkomen dat transporteurs teveel accucapaciteit kopen wat ten koste gaat van het laadvermogen en bovendien te duur is, bieden wij ondersteuning voor de beste inzet en het optimaal laden van de batterijen.”

Volvo Trucks heeft speciale software, waarin de route, het aantal stops en de gewichten kunnen worden ingegeven. Het systeem toont vervolgens of de route mogelijk is, hoeveel energie er per kilometer wordt verbruikt, hoeveel batterijcapaciteit er nog overblijft, wat de gemiddelde transportsnelheid zal zijn en hoe lang de rit duurt.

 

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten