Retrofitset voor opwaardering naar Euro VI

Een Finse leverancier, Proventia, heeft een systeem ontwikkeld en goedgekeurd gekregen waarmee een Euro 4 of 5 truck, kan worden omgebouwd naar een Euro VI exemplaar. In Zweden en Engeland gaat het bedrijf al leveren.

De stap van Euro 5 naar 6 is veel moeilijker dan enige eerdere verscherping van de uitlaatgasnormen. Toch is het de Finse ingenieurs van Proventia gelukt om een systeem te bouwen dat achteraf op een oudere truck gebouwd kan worden en dat geschikt is om de strengste milieuzones mee in te rijden. Het systeem betsaat al een jaar, maar de afgelopen periode hebben tal van autoriteiten de NOxBuster van Proventia getest, zowel in net lab als op de weg.

Die tests heeft het Proventia-systeem probleemloos doorstaan. Het systeem is vooral bedoeld voor stedelijke toepassingen. Daarbij komen de uitlaatgastemperaturen vaak nauwelijks op een zodanig niveau, dat een SCR-systeem effectief kan werken. Het geheim zit volgens Proventia in een geavanceerde katalysatortechniek, verbeterde meettechniek en geïntegreerde isolatie.

Als eerste gaat het systeem ingezet worden in steden met milieuzones in Zweden. Intussen is het systeem ook in Groot Brittannië verkrijgbaar. 

DEEL HET