Rijden met de Emoss e-Truck

Onlangs kregen wij de gelegenheid om een korte rij-impressie te maken met de Emoss e-Truck. Wij maakten een ritje met de 12 tonner en waren onder de indruk van de prestaties.

Emoss uit Oosterhout bouwt elektrische trucks op basis van bestaande merken. De range van Emoss begint bij 3,5 ton en strekt zich uit tot 44 tons trekkers voor het echte zware werk. Milieuzones, geluidsnormen en venstertijden vormen vandaag de dag een enorme uitdaging voor transporteurs. Met elektrisch vrachtvervoer wordt de binnenstad weer bereikbaar zonder compromissen. De Emoss  e-Trucks zijn leverbaar als standaard chassis of als volledig voertuigsysteem voor elektrische stadsdistributie of afvalinzameling met een bereik tot 300 km.

Een 100% elektrische vrachtwagen kent vele voordelen. Allereerst heeft het voertuig geen CO2 uitstoot. Hierdoor is de binnenstad voor elke vervoerder bereikbaar, ongeacht hoe streng de milieueisen zijn. Een ander groot voordeel is de geluidsarme werking van de voertuigen, waarbij omwonende geen last zullen hebben van nachtelijke distributie. Aan de kostenkant is het ook interessant want de hogere aanschafprijs wordt terugverdiend doordat er geen dieselolie of AdBlue getankt hoeft te worden. Ook de onderhoudskosten zijn beduidend lager.

Emoss levert verschillende batterijpakketten  van 40, 80, 120, 160, 200 of 300 kWh. Hiermee kunnen de trucks afhankelijk van de inzet een actieradius van 25 tot en met 300 kilometer halen. Afhankelijk van de inzet ja, want de aandrijving van een persinstallatie van een vuilniswagen of een elektrische koelmotor neemt uiteraard ook de nodige energie. Opladen gebeurt s’nachts door de truck aan de stekker te leggen, maar tijdens het rijden wordt er ook energie gegenereerd. Steeds als het gas wordt losgelaten begint het laden. Go- and stop verkeer is dan ook de meest ideale inzet voor deze trucks.

De Emoss e-Truck op basis van een DAF LF is voorzien van een zes-fasen motor met een 120 kwH accupakket. De bediening van de truck is net als de dieselfunctie, en zelfs de schakelaar voor de bediening van de versnellingsbak is origineel. Achter die knop zich echter geen versnellingsbak. De elektromotor drijft de achteras rechtstreeks aan en dat gaat volledig traploos. De acceleratie is lekker vlot maar het meest indrukwekkende is een totale afwezigheid van geluid. Afgezien van een lichte zoemtoon en de rijwind hoor je helemaal niks. Dat is een prestatie, want je zou zonder dieselgeluiden veel meer piepjes en kraakjes verwachten.

Niet alleen de aandrijving, maar ook de stuurbekrachtiging, de compressor voor de remmen en de kachelunit zijn elektrisch aangedreven. Op een display wordt bijgehouden hoeveel stroom er nog resteert terwijl tevens wordt aangegeven of er stroom verbruikt- of gegenereerd wordt. Daarmee is het leuk spelen, want uitrollen betekent niet alleen stroom sparen, maar zelfs opwekken!

 

Hoewel onze rij-ervaring met de Emoss van korte duur was zijn we onder de indruk van de mogelijkheden en het comfort aan boord. Binnenkort gaan we ook een rit maken met een zware trekker, op basis van een DAF CF. We gaan dan proberen om onze BIGtruck testoplegger aan te koppelen voor een volledig elektrische rit. Kortom, wordt vervolgd!

DEEL HET