Scania bouwt eigen batterijfabriek en testlab

Truckfabrikant Scania investeert 1 miljard Zweedse kroon, dat is omgerekend 98 miljoen euro, in de bouw van een fabriek in Södertälje die tractiebatterijen produceert. De bouw hiervan begint in 2021 en moet in 2023 zijn afgerond.

Na een persbijeenkomst in 2017 was de conclusie van Scania dat het nog niet toe was aan elektrische trucks, maar daar is snel verandering in gekomen. Eerste orders komen binnen en nu wil de truckbouwer zijn eigen batterijen gaan produceren, zoals het ook zelf dieselmotoren en transmissies bouwt. De nieuwe fabriek vindt in het relatief kleine Södertälje een plek naast de chassis-fabriek van Scania. “Dit laat zien dat we vastbesloten zijn om de gestelde klimaatdoelen bijtijds te halen”, zegt Ruthger de Vries van Scania. De benodigde batterijcellen maakt Scania niet zelf. Die worden geleverd door Northvolt in een fabriek in het noorden van Zweden.

De nieuwe fabriek gaat in hoge mate geautomatiseerd worden en biedt werk aan 200 man. Scania heeft de batterijen niet alleen nodig voor montage in vrachtwagens, maar ook in bussen. Verder verwacht het bedrijf dat de batterijen ook verkocht gaan worden voor maritieme doeleinden en als generatoren voor de industrie. Er wordt ter plekke nog eens 15,5 miljoen euro geïnvesteerd in een testlab voor batterijen.

DEEL HET