Scania Fuel Cell vuilnisauto voor Götheborg

Scania heeft een Fuel Cell vuiniswagen geleverd aan Götheborg. Het is de eerste waterstof aangedreven vuilniswagen in Zweden en het mag dan ook als een statement gezien worden dat Scania deze truck juist inzet in Götheborg, de vestigingsplaats van dat andere Zweedse truckmerk.

De truck wordt ingezet voor het afhalen van met name bedrijfsafval in de op één na grootste stad van Zweden. Dankzij de toepassing van waterstof en een brandstofcel is de truck schoon en stil. Zowel de aandrijving van het voertuig als die van de persinstallatie en alle hydrauliek worden elektrisch aangedreven. Met de opgewekte warmte van de installatie wordt de verwarming van het cabine interieur verzorgd. 

De huisvuilauto is het resultaat van een 18 maanden durende ontwikkeling door een consortium, bestaande uit Scania, opbouw leverancier JOAB en brandstofcel ontwikkelaar Powercell Sweden. De truck wordt ingezet door afval- en recyclingbedrijf Renova dat eigendom is van tien gemeenten in het westen van Zweden.

Het project wordt financieel ondersteund door een subsidie van het Zweedse Energieagentschap. Daarnaast is het Royal Institute of Technology betrokken bij het project. Zij verwerken de data die het voertuig genereert om zo een vergelijking te kunnen maken met andere alternatieve aandrijflijnen en brandstoffen.

 

DEEL HET