Scania: 'Grote interesse in elektrotractie'

Truckbouwer Scania meldt op de eigen website dat elektrotractie vlot binnen het bereik van dagelijkse toepassing komt. ''Voorheen was het een discussiestuk, nu kunnen we daadwerkelijk over implementatie plaatsen.''

Volgens Scania loopt China hierbij voorop. In totaal rijden er nu 100.000 bussen op de wereld die elektrisch rijden. Niet minder dan 95% hiervan rijdt in China. Scania zegt dat het wegtransport nog een wat langere weg te gaan heeft, maar Scania heeft er alle vertrouwen in dat elektrisch aangedreven trucks binnen nu en enkele jaren ook de gewoonste zaak van de wereld zullen zijn. Het merk geeft het voorbeeld van een hybride truck die de zuid Zweedse stad Karlstad binnen rijdt om een koffiewinkel te bevoorraden. De chauffeur  rijdt op een dieselmotor die draait op HVO naar de stad en nabij het stadscentrum wordt de knop omgezet en wordt de laatste kilometer vol elektrisch afgelegd. De hybride truck in kwestie legt dagelijks vijftien korte ritten af.

Scania zegt dat dit pas het begin is. Het merk is ervan overtuigd dat het op termijn trucks verkoopt met een stroomafnemer op het dak waarmee de chauffeur bijvoorbeeld in havengebieden de laatste kilometer onder een bovenleiding aflegt. ''Op die manier daalt de uitstoot met zeker de helft'', aldus Scania. 

DEEL HET